Breaking news

Harta României, plină de autostrăzi, dar doar pe hârtie. În 2015 se vor inaugura doar 50 km de autostradă

loading...
0 52

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunțat marți că în acest an, România va inaugura doar 50 de km de autostradă, în 2016, alți 200 km, iar până în anul 2030, rețeaua de autostrăzi din țara noastră ar urma să aibă în plus 725 km de autostradă și 1.809 kilometri de drum expres.

harta autostrazi romaniaScumpe, proaste și deloc, așa s-ar putea descrie autostrăzile din România. Pe hârtie și în master planuri pe transport, prezentare la fiecare ședință de bilanț la Transporturi, harta României este împânzită de autostrăzi. În realiate, avem doar 700 de km de autostradă. În acest an ar urma să mai fie finalizați alți 50 de km de autostradă iar în 2016, că deh este an electoral, alți 200.

”În acest moment avem spre 700 kilometri de autostradă în operare. În 2016, cu siguranţă finalizăm şi vom putea circula pe Sibiu – Nădlac, pe Cluj – Borş, cu o excepţie între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău, care ar putea fi finalizată în 2017, pe Cluj – Târgu Mureş, Târgu Mureş – Făgăraş, Sibiu – Făgăraş, Făgăraş – Braşov în situaţia în care vom fi extraordinari de activi, dacă nu în 2017. Cu certitudine vor fi încă 250 de kilometri de autostradă în 2016„, a anunţat marți Ioan Rus, într-o conferinţă de presă susținută alături de premierul Ponta la Ministerul Transporturilor.

Iar până în 2030, România, ar urma să construiască 725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 kilometri de drum expres. Iar costurile totale pentru cei 725 de km de autostradă și 1809 km de drum express, este estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.

Ioan Rus a spus că sumele pentru investiţiile în infrastructură vor putea fi asigurate în următorii ani din finanţări europene de 6 miliarde euro (incluzând cofinanţarea naţională), acciza la motorină, rovinietă, concesiuni şi parteneriate public-private (4 miliade euro) şi credite de la Banca Europeană de Investiţii, BERD şi Banca Mondială.

În 2014, CNADNR a inaugurat 50 de kilometri de autostradă anul trecut (22 de kilometri între Orăştie şi Sibiu, respectiv 28 de kilometri între Nădlac şi Arad), mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2013.

Prezent la evenimentul organizat de ministerul Transporturilor pentru prezentarea priorităţilor infrastructurii rutiere, premierul Victor Ponta a anunţat că Master Planul de Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice.

Documentul de implementare al Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament în următoarele două săptămâni.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România va avea de miercuri, când urmează să fie aprobată în ședința Executivului Hotărârea de Guvern prin care aceasta trece în subordinea Ministerului Transporturilor, un plan de management care va cuprinde criterii clare după care îi va fi analizată activitatea, a declarat, marți, ministrul de resort, Ioan Rus.

El a subliniat că în 25 de ani CNADNR nu a avut niciodată un plan de management.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata