Breaking news

Ungaria trimite broșuri elevilor din Maramureș ca să afle cum pot deveni cetățeni maghiar

loading...

Mai multe unități de învățământ din Maramureș au primit colete din partea Guvernului Ungariei, cu broșuri ce conțineau informații în care li se preciza pașii pe care trebuie să-i urmeze ca să dobândească cetățenii maghiari.

steag ungariaPe lângă broșuri, coletele conțineau și o scrisoare semnată de Semjen Szolt, viceprimer al Ungariei.

Însă, Inspectoratul Școlar Maramureș a pus piciorul în prag și a împiedicat distribuirea coletelor către școli.

Unităţile de învăţământ din judeţ, unde sunt clase cu predare în limba maghiară (Liceul Teoretic “Nemeth Laszlo” Baia Mare, Liceul Teoretic “Leowey Klara” Sighetu Marmaţiei, Şcoala cu clasele I-VIII “Nicolae Iorga”, “Petre Dulfu” “Lucian Blaga” din Baia Mare, Şcoala Gimnazială Câmpulung la Tisa) au primit, prin poştă (ştampila poştei din Budapesta), un plic care conţine o scrisoare semnată de vicepremierul dr. Semjen Zsolt, respectiv o broşură care poartă aceeaşi semnătură, cu titlul sugestiv „Politica naţională”, din care elevii pot cunoaşte modalitatea în care se obţine cetăţenia maghiară, respectiv procedura simplificată de acordare a acesteia.

Nu pot decât să confirm existența acestor să le zicem documente. Este vorba despre o scrisoare care este semnată de vicepremierul Ungariei și o broșură din care am înțeles că este vorba de politica națională a Guvernului maghiar. Acestea au fost distribuite în mai multe unități de învățământ din județ, unele care ființează ca și unități cu predare în limba maghiară și sunt unele unități de învățământ de stat în care funcționează clase cu limba de predare maghiară. Documentele acestea au venit prin Poștă. Poartă antetul Guvernului Ungariei și au ștampila Poștei din Ungaria. Scrisoarea pune în evidență ce a făcut statul maghiar pentru dobândirea cetățeniei maghiare pentru etnici maghiari din afara Ungariei, iar broșura face referiri la politica națională, o detaliere a cum se poate obține cetățenia maghiară, unde trebuie să se adreseze și unde trebuie sa depună documentele. Acestea nu au ajuns în posesia elevilor, după declarațiile directorilor ele au fost oprite la secretariat” a declarat Pavel Filip, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Maramureș.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata