Breaking news

Guvernul Ponta nu se grăbește să organizeze alegeri parlamentare parțiale. 8 Colegii sunt libere

loading...

Guvernul Ponta amână sine die organizarea de alegeri parlamentare parțiale pentru ocuparea celor opt locuri rămase libere în legislativul României.

alegeri parlamentare partialeAutoritatea Electorală Permanentă nu a primit nici până la această oră, vreo notificare de la Guvernul Ponta, cu privire la calendarul alegerilor parlamentare parțiale în colegiile rămase libere.

Guvernul nu a comunicat niciun calendar privind organizarea de alegeri parlamentare parţiale pentru ocuparea locurilor vacante. La alegerile parţiale pot candida atât partide politice și organizaţii ale minorităţilor naţionale individual sau într-o alianţă politică ori electorală, cât și candidaţii independenţi”, a precizat Autoritatea Electorală Permanentă pentru exclusivNEWS.ro.

Până la data de 18 noiembrie 2013, au fost declarate vacante locurile de deputat și respectiv de senator, ȋn următoarele colegii uninominale:

– pentru Camera Deputaţilor:

a) Colegiul uninominal nr. 9, Circumscripţia Electorală nr. 18 – judeţul Galaţi;

b) Colegiul uninominal nr. 3, Circumscripţia Electorală nr. 22 – judeţul Hunedoara;

c) Colegiul uninominal nr. 4, Circumscripţia Electorală nr. 25 – judeţul Ilfov;

d) Colegiul uninominal nr. 2, Circumscripţia Electorală nr. 32 – judeţul Satu Mare;

e) Colegiul uninominal nr. 25, Circumscripţia Electorală nr. 42 – municipiul București.

– pentru Senat:

a) Colegiul uninominal nr. 2, Circumscripţia Electorală nr. 15 – judeţul Covasna;

b) Colegiul uninominal nr. 8, Circumscripţia Electorală nr. 42 – municipiul București;

c) Colegiul uninominal nr. 1, Circumscripţia Electorală nr. 17 – judeţul Dolj.

Art. 48 alin (17) din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia la alegerile parţiale pot participa numai partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care la alegerile generale au îndeplinit pragul electoral prevăzut de legea mai sus menţionată, individual sau într-o alianţă politică ori electorală a fost declarat neconstituţional. Astfel că pot participa la alegerile parțiale toate partidele cât și candidații independenți.

Pentru a participa la alegerile parţiale, candidaţii trebuie să respecte prevederile art. 29, 291, 30, 301 și 31 din Legea nr. 35/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 48 alin. (16) coroborat cu art. 2 pct. 10, art. 46 alin. (3), art. 6 și art. 48 alin. (9) din Legea nr. 35/2008 cu modificările și completările ulterioare, mandatul este atribuit candidatului cu cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de faptul că a fost propus de un partid politic sau nu (a se vedea și Hotărârea nr. 2/2011 a Biroului Electoral Central privind modalitatea de atribuire a mandatului la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din data de 21 august 2011).

Potrivit art. 29 alin. (7) din Legea nr. 35/2008, cu modificările și completările ulterioare, depozitul se restituie în termen de 14 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate în circumscripţia electorală, numai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care obţin un număr de voturi egal cu cel puţin 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional.

Depozitul se restituie şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care ating pragul electoral, care obţin un mandat de deputat din partea acestor organizaţii în condiţiile prezentului titlu.

Depozitul se restituie şi candidaţilor independenţi care obţin cel puţin 20% din voturile valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat. Sumele care nu se restituie se fac venit la bugetul de stat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata