Breaking news

Guvernul Ponta îl reclamă pe Băsescu la CCR

loading...

Premierul Victor Ponta a anunțat luni seară, că Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală.

ponta si basescuPozele făcute în tricoul electoral al PMP, l-ar putea costa funcția pe Băsescu. Ponta îl reclamă pe președinte la CCR, după ce acesta a decis să facă reclamă electorală pe față partidului lui Udrea.

“Ținând cont de situația din țară, am luat decizia alături alți miniștri care au responsabilități în domeniu de a suspenda participarea noastră la acțiuni cu caracter electoral. Evident, campania electorală continuă, așa cum e prevăzută de lege, însă, datoria noastră a fost, în primul și în primul rând, de a interveni acolo unde avem obligația și atribuții ca membri ai Guvernului. Vreau însă să fac un apel și către alte persoane care ocupă funcții publice și în mod direct către președintele României de a înceta participarea sa la campania electorală”, a declarat premierul.

Ponta a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, “cel mai probabil mâine”, pentru a cere să stabilească dacă între președinte și Executiv există un conflict de natură constituțională, având în vedere că Guvernul este cel abilitat prin lege să se ocupe de organizarea și desfășurarea campaniei electorale.

Fiind vorba de președinte, evident, că sancțiunile sunt cele prevăzute de Constituție și, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curții Constituționale a României, Guvernul României va sesiza în baza articolului 34, alineatul 1 din Legea 47/1992, legea care organizează activitatea Curții Constituționale, Curtea Constituțională în sensul de a analiza trei solicitări. Să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, cel abilitat prin Constituție și lege să organizeze și răspunde, de altfel, de campania electorală, și președintele României. Să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a președintelui în campania pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și în campania pentru alegerea unor mandate de deputat și senator în Parlamentul României. Să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupă anumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electorală și de a se implica activ. În baza deciziei Curții Constituționale, evident, vom proceda în consecință“, a mai declarat Victor Ponta.

Deputatul PNL, Mihăiță Calimente s-a declarat sceptic în ceea ce privește o eventuală decizie defavorabilă lui Traian Băsescu venită de la CCR, însă a precizat că ar vota pentru suspendarea președintelui, dacă s-ar ajunge în până la această situație.

Traian Băsescus-a fotografiat vineri, purtând un tricou cu inscripţia “Vote for PMP” şi cu sigla acestei formaţiuni, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Întrbat de jurnaliști dacă nu încalcă Constituția prin faptul că face reclamă electorală PMP,  Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că are dreptul să se îmbrace cum vrea, şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

Vă spun din nou, păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul să mă îmbrac cum vreau“, a spus Băsescu.

Şeful statului a răspuns şi la ideea unui partizanat politic, venit din partea preşedintelui ţării, prin purtarea acelui tricou.

Voi vota Partidul Mişcarea Populară M-aţi întrebat. Dacă nu m-aţi fi întrebat, nu v-aş fi răspuns. (..) Eu voi vota Partidul Mişcarea Populară“, a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu consideră că încalcă Constituţia, prin aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: Nu, prin Constituţie, nu mi se interzice să votez.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata