Breaking news

Guvernul plătește ratele românilor care au restanțe la bănci

loading...

Guvernul Ponta dă startul pomenilor electorale. Premierul a anunțat luni că Executivul va plăti timp de doi ani, ratele bancare a circa un milion de români.

ponta - rate banca romaniPremierul Victor Ponta a anunțat luni, după negocierile cu FMI și Banca Mondială, că statul va suporta timp de doi ani de zile, jumătate din ratele bancare a un milion de români care nu mai au cum să își achite creditul.

De acest ajutor de stat vor beneficia românii cu venituri de până în 1.600 de lei, care au dificultăţi în plata ratelor la bancă, însă nu au depăşit scadenţa cu mai mult de 90 de zile.

Dacă îndeplinesc aceste condiții, timp de doi ani de zile, statul român le va plăti lunar, jumătate din rata la bancă, dar nu mai mult de 500 lei. Pomana electorală servită de Ponta românilor, costă bugetul de stat circa patru miliarde de lei

Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 şi să nu aibă restanţe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani“, a explicat premierul Ponta.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget spune că: Toată lumea are de câştigat. Nu este impact pe buget şi nu se acoperă de la buget. Într-adevăr, este o reducere temporară de lichiditate în sistemul bancar care oricum are lichiditate în exces.

Scopul măsurii adoptate de Guvernul Ponta printr-o ordonanță de urgență, este acela de a stimula consumul prin deblocare sumei de patru miliarde de lei în 2014, bani care în loc să ajungă la bancă, sub formă de rate, vor fi folosiţi în alte scopuri. Măsura anunțată de Ponta urmează să intră în vigoare începând cu 1 aprilie 2014.

Dincolo de motivele economice invocate de premierul Ponta, măsura este una pur electorală menită să aducă voturi masive pentru PSD la europarlamentare dar și să ajute băncile care astfel își vor recupera o bună parte din creditele neperformante.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata