Breaking news

Guvernul Ponta se pregătește de prima asumare în Parlamentul României

loading...

Guvernul Ponta a avizat miercuri, proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate. Acesta a fost  trimis la Parlament în vederea angajării răspunderii.

ponta asumare raspundere case nationalizateGuvernul Ponta se pregătește să facă prima sa asumare de răspundere pe un proiect de lege, în fața Parlamentului României.

Până la finele lunii aprilie 2013, Ponta va merge în Parlament unde își va angaja răspunderea guvernului pe legea care va acorda despăgubiri caselor naționalizate de comuniști.

Executivul ar trebui să adopte noua lege până cel târziu la 12 aprilie, însă Guvernul a solicitat și primit de la CEDO încă un răgaz pentru a pregăti proiectul de lege astfel încât să fie echitabil pentru majoritatea păgubiților.

Luni seara, premierul Ponta a anunţat că Guvernul a încheiat discuţiile cu specialiştii CEDO asupra proiectului de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi va decide, în şedinţa de miercuri, începerea procedurilor pentru angajarea răspunderii în Parlament.

Marţi, Liderul Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Muresan, i-a cerut premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare, să amâne asumarea răspunderii în privinţa legii proprietăţilor, pe motiv că Bisericile Romano-Catolică şi Greco-Catolică nu a fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ.

Conform proiectului de lege pregătit de Guvern, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Proiectul include şi un capitol distinct cu reguli de impozitare, în care se arată că acordarea punctelor stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau al moştenitorilor legali sau testamentari.

Ponta a anunțat că va aplica un impozit de 85% pentru samsarii imobiliari care cumpără de la proprietarii de drept, drepturile litigioase.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata