Breaking news

Guvernele Tăriceanu și Boc au deturnat banii din privatizări

loading...

Atât Guvernul Tăriceanu cât și actualul Guvern condus de Emil Boc, au deturnat banii din privatizări, așa reiese dintr-un raport al  Curţii de Conturi.

tariceanu.bocConform anchetei derulate de Adevărul, în perioada 2007 – 2009, miliarde de euro din proiecte de infrastructură s-au evaporat din Fondul Naţional de Dezvoltare, mai multe ministere, chiar și Primăria Capitalei beneficiind de aceste fonduri.

Cea mai mare parte a sumelor colectate la FND au provenit din privatizările BCR, Electrica Muntenia Sud şi Automobile Craiova. În total s-au strâns 3 miliarde de euro.

Din raportul Curții reiese faptul că  banii din acest fond au fost tocaţi fără a se atinge scopul pentru care a fost creat.

Sumele din privatizări colectate la Fond au fost folosite inclusiv la acoperirea deficitului bugetar, adică pentru consum, şi nu pentru investiţii.

În 2007, patru ministere (Cultura, Mediul, Transporturile şi Ministerul Dezvoltării) au primit bani de la Fond, în sumă totală de 474 milioane de lei (118 milioane de euro). În afară de Ministerul Transporturilor, care a derulat proiecte de interes major (infrastructură rutieră şi aeriană), celelalte ministere au utilizat fondurile de la Guvern pentru programe de interes local, deturnându-se astfel scopul pentru care a fost creat FND.
În 2007 şi 2008, Primăria Bucureşti, a primit finanţări consistente prin Fondul de dezvoltare, direct prin hotărâri ale guvernului, pentru rea­bilitarea Stadionului Naţional, în valoare de 32 milioane de euro.

Inspectorii Curţii de Conturi acuză Guvernul de faptul că, după ce erau alocaţi banii, nu monitoriza modul în care erau  cheltuiţi.

Fondul Naţional de Dezvoltare a fost cerat în 2006, la recomandarea Comisiei Europene,cu scopul de a fi finanţate proiecte majore de infrastructură în România.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata