Breaking news

Gigi Becali, amendat cu 40.000 de euro de către Consiliul Concurenței

loading...

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe George Becali cu o amendă de 183.526 lei pentru punerea în aplicare a unei concentrări economice realizate prin preluarea ARCOM SA Bucureşti.

 

becali dosarul valizaAflat de mai bine de jumătate de an, în spatele gratiilor, Gigi Becali mai primește o lovitură. Va trebui să scoată din buzunar peste 40.000 de euro ca să plătească o amendă dată de Consiliul Concurențe.

Prin mai multe tranzacţii succesive, George Becali a achiziţionat, în 2008, pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 71,53% din capitalul social al companiei ARCOM SA Bucureşti, dar nu a notificat autoritatea de concurentă cu privire la această operaţiune.

Potrivit legislaţiei în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei.

Adică, cumpărătorul nu poate lua decizii privind compania achiziţionată, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea companiei, încheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, înainte ca autoritatea de concurenţă sa analizeze operaţiunea din punct de vedere al legislaţiei în domeniu.

În urma investigaţiei declanşate în 2012, Consiliul Concurenţei a constatat că după dobândirea controlului asupra ARCOM SA Bucureşti, şi implicit asupra companiilor controlate de aceasta, George Becali şi-a exercitat drepturile de vot aferente participaţiei achiziţionate în cadrul Adunărilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Acţionarilor Întreprinderii, în acest fel încălcând regulile privind controlul fuziunilor şi achiziţiilor.

Conform Legii concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ.

ARCOM SA Bucureşti, fosta Antrepriză Română de Construcţii Montaj, a fost înfiinţată în anul 1969 şi are activităţi în următoare domenii: execuţia de lucrări de construcţii, producerea si comercializarea materialelor de constructii si instalatii , realizarea si montajul confectiilor metalice, extragerea produselor de balastiera , executarea lucrarilor de terasamente, inchiriearea de utilaje de constructii.

Amenda dată de Consiliul Concurenței poate fi atacată în instanță de avocații lui Gigi Becali.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata