Breaking news

Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, trimiși în arest la domiciliu în dosarul Microsoft

loading...
0 6

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri seară ca Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu, urmăriţi penal în dosarul Microsoft, să fie plasaţi în arest la domiciliu. Și asta după ce aceștia au povestit procurorilor DNA unde au ajuns banii din contratul Microsoft.

Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru - microsoftPentru că au fost slobozi la gură și au spus procurorilor cu lux de amănunte cum luau șpaga și cu cine o împărțeau, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru au scăpat de arestul preventiv.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis Niro, urmărit penal în dosarul Microsoft, a colaborat cu procurorii şi le-a spus cum acţiona mafia.
În ceea ce priveşte relaţia mea cu Bittner Alexandru, aş dori să precizez că acesta începând cu anul 2002 a încercat prin presiuni să-mi preia afacerea, respectiv comerţul cu China (…). După circa un an jumătate – 2 ani de controale repetate (ale autorităţilor asupra afacerilor personale, n.r.) m-am întâlnit cu acesta pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discuţii ce am avut-o cu el, mi-a dat de înţeles în mod explicit că este foarte puternic. Mi-a adus două argumente, respectiv un prim argument era legat de faptul că un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit într-un accident în ianuarie 1995, tirul implicat în accidentul acela fiind închiriat la acel moment de către Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul că datorită influenţei lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oraş chinezesc pe o parcelă de teren ce aparţinea de parcul IOR.(…) 
 Acest demers al lui Bittner Alexandru nu a fost dus la bun sfârşit şi pentru faptul că pentru a-l mai domoli în raporturile cu mine, am fost de acord ca la diferite cereri ale lui de a-i da sume de bani să răspund pozitiv. Apreciez că în anul 2003, de cel puţin 6-7 ori, Bittner Alexandru mi-a solicitat să-i dau sume de bani pe care bineînţeles nu se punea problema să le primesc înapoi. În opinia mea, era vorba de sume mici de bani, de circa 10.000-20.000 dolari.(…) Bittner Alexandru mi-a spus, textual, citez din memorie: “Dacă nu-mi daţi 3.800.000 USD nu se va realiza afacerea (Microsoft -n.r.)! Uitaţi de afacere!”. Pentru că eu aveam potenţialul financiar cel mai mare, tot eu urma să avansez această sumă. (…) Pentru că Dinu Pescariu mi-a promis că mă bagă în afacere (Microsoft – n.r.), am înţeles că această sumă e 3.800.000 USD urma să o recuperez din afacere“, se arată în referatul DNA.

În timp ce Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, cercetaţi în acelaşi dosar, vor fi cercetaţi în continuare stare de arest preventiv.

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescuşi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata