Breaking news

Gabriel Resources amenință statul român cu judecata dacă Parlamentul respinge proiectul Roșia Montană

loading...

Compania Gabriel Resources amenință c dă în judecată statul român, dacă proiectul Roșia Montană aprobat de Guvernul Ponta va fi respins de Parlament.

rosia montana gold corporationScandal național pe marginea proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele vehemente din ultimele nouă zile din București și marile orașe ale țării, l-au făcut pe deputatul Ponta să se opună proiectului aprobat de premierul Ponta. Tot din cauza presiunii publice, Crin Antonescu și PNL au spus că nu votează în Parlament proiectul de lege privind exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană.

Din acest motiv, compania canadiană Gabriel Resources amenință că dă statul român în judecată dacă va bloca iar proiectul.

Fără a lua în calcul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament. Gabriel încearcă să obţină rapid confirmări privind declaraţiile făcute şi clarificări asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un litigiu ca urmare a multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale referitoare la investiţii”, se arată în comunicatul de presă al Gabriel Resources.

Canadienii așteaptă încă din 1997 ca exploatarea de la Roșia Montană să înceapă. În tot acest timp, canadienii au încercat să cumpere bunăvoința autorităților locale din Alba dar și pe cea a guvernanților, a mass-media din România și a opiniei publice prin campanii publicitare susținute.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: “Şi cu asta, basta!”. 

Reacția lui Ponta a venit după ce Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, e declarat că proiectul Roşia Montană trebuie respins.

„Cred că proiectul exploatării la Roșia Montană nu poate fi susținut. Proiectul fie ar trebui retras, ceea ce probabil nu este cazul, de vreme ce Guvernul l-a trimis, fie cred că trebuie respins. Și consider acest lucru, am ajuns la această concluzie, nu din motive tehnice, nu pentru că acest proiect nu ar avea șansa de a fi eventual fezabil sau util, ci pentru că există consecințe și realități majore care, în acest moment, împiedică aprobarea acestui proiect. În primul rând, vorbim despre un proiect de anvergură națională, un proiect de anvergură națională nu doar pentru că dezbaterea sa a căpătat amploare națională, ci pentru că este vorba de unele din resursele naturale cele mai importante ale acestei națiuni. De aceea dezbaterea publică are atâta amploare, și nu invers”, a spus Antonescu luni la prânz.

După această declarație, liderii PNL s-au reunit în ședință de urgență și au decis să nu susțină proiectul de lege în Parlament.

„A fost o reuniune a grupurilor parlamentare PNL din Senat şi Camera Deputaţilor. Nu a fost o reuniune de urgenţă.  Liderii grupurilor parlamentare au propus să ne reunim să vedem dacă grupurile PNL adoptă o poziţie politică, o linie comună de exprimare în raport cu proiectul de exploatare Roşia Montană. Punctul meu de vedere exprimat în jurul dimineţii a fost luat şi el în calcul. După o dezbatere, în urma unui vot, poziţia politică asumată de parlamentarii PNL e de a vota împotriva acestui proiect de lege. Reamintesc că nu eu sau PNL am fost împotriva unei comisii comune. Proiectul trebuie oricum discutat în Senat, a fost înaintat. Nu noi am blocat desfăşurarea şedinţei birourilor permanente reunite. Am constatat această situaţie, proiectul este în Senat, e în procedură de urgenţă, indiferent sub ce formă„, a spus Antonescu după ședință.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata