Breaking news

FMI a aprobat împrumutul pentru România!

loading...

Consiliul Director al FMI a aprobat,  eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, sumă care va fi virată până marţi.

BANIBoard-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.

Oficialii FMI au evidenţiat că sistemul bancar românesc s-a comportat foarte bine într-un an de criză, dar au atras atenţia asupra necesităţii ca politica monetară să rămână prudentă.

“BNR trebuie să fie în continuare prudentă, pentru ca presiunile inflaţioniste care s-aui arătat la începutul anului să nu ducă la depăşirea ţintei pentru 2010”, a adăugat Mihai  Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

El a mai punctat că eliberarea celor două tranşe reprezintă un pas important pentru ieşirea României pe pieţele internaţionale de capital.

Tănăsescu a menţionat că Uniunea Europeană va aproba la începutul lunii martie următoarea tranşă din acordul de finanţare, de un miliard de euro.

“Această cooperare între împrumutători a fost foarte bună. Acum e rândul oficialilor români sã implementeze măsurile convenite”, a conchis reprezentantul României la FMI.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by încheiat cu România.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata