Breaking news

Florian Walter a fugit din ţară cu 10 zile înainte ca DIICOT să înceapă ancheta

loading...

Situație de tot râsul în România. În timp ce adjunctul DIICOT, Elena Giorgiana Hossu, spunea pe 6 mai că Florian Walter se află în țară și că l-au dat în consemn la frontieră, în realitate lucrurile stau fix pe dos. Afaceristul acuzat de evaziune fiscală, a fugit din țară cu zece zile înainte ca DIICOT să îl dea în consemn la frontieră.

florian walterPe 6 mai 2015, Elena Giorgiana Hosu, șef interimar la DIICOT, a organizat o conferință de presă în care anunța că au destructurat rețeaua de evaziune fiscală patronată de Florian Walter, patron al Romrpest, și că afaceristul se sustrage cercetării penale, dar că a fost dat în consemn la frontieră și că s-au luat toate măsurile ca acesta să nu poată pleca din țară.

“Sunt indicii că este în țară și ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară. A fost dat în cosemn”, a declarat Elena Hosu pe 6 mai 2015.

Azi, s-a aflat că Florian Walter a fugit din țară cu zece zile înainte ca procurorii să-l dea în consemn la frontieră.

Florian Walter ar fi fost localizat ultima dată la Monaco. Între timp, DIICOT au solicitat Tribunalului Prahova, arestarea preventivă în lipsă a lui Florian Walter.

Dacă pe numele lui Walter va fi emis un mandat de arestare, atunci vor putea fi declanşate procedurile de urmărire naţională şi internaţională.

Procurorii acuză compania Romprest că prin intermediul mai multor companii a derulat contracte fictive prin care a spălat bani. DIICOT spune că Romprest ar fi importat în mod scriptic 3 mii de tone de clorură de calciu din Bulgaria, pe care ar fi folosit-o la deszăpezire. Însă în realitate clorura de calciu nu a ajuns niciodată în România.

Urmare a  sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii din cadrul DIICOT – S.T. Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada  2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.

În perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W. F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale “tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul W. F. a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”,  fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul W. F., în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului  W. F., operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat. S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul W. F., cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă. Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului W. F. a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul W. F. în scopuri proprii, cât  şi de către societatea ROMPREST. Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Unul dintre suspecţi  îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor “fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.

Prejudiciul produs bugetului  consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro,  reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată,  la care se adaugă suma de 60.494.600 lei  (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

În cauză au fost  instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

Adjunctul DIICOT  declarat miercuri presei că Florian Walter se sustrage urmăririi penale, că acesta se află în ţară şi pentru a-l împiedica să părăsească România, a fost dat în consemn la frontieră.

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT Ploiești pentru audieri.

Romprest derulează contracte cu autorităţi publice locale atât din Bucureşti cât şi de la Timișoara un proiect în valoare de 14,7 milioane de euro, pentru reabilitarea centrului istoric. Șantierul început în toamna lui 2013 și care trebuie finalizat la sfârșitul lunii iulie, se întinde pe 4,6 hectare.

Florian Walter a fost acționar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la Universitatea Cluj.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata