Breaking news

Evaziune fiscală de 5 milioane de euro cu fier vechi adus din Bulgaria

loading...

Trei grupuri infracționale formate din 31 de persoane sunt acuzate de procurorii DIICOT că făceau evaziune fiscală cu fier vechi adus din Bulgaria, producând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 5 milioane de euro.

fier vechi - evaziune fiscalaGrupările infracționale au început din 2012, să obţină de venituri ilicite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu materiale de construcții. Au fost efectuate 51 de percheziţii domiciliare în mun. Pitești și judeţul Argeș, Bucureşti, localitatea Corabia – jud. Olt, jud. Călărași şi jud. Dâmbovița.

Din materialul probatoriu administrat rezultă suspiciunea rezonabilă că, profitând de scutirea achizițiilor comunitare de la plata taxei pe valoarea adăugată, persoanele bănuite că au constituit grupul infracţional organizat s-au aprovizionat cu fier şi oţel-beton de la societăţi comerciale din Bulgaria. Marfa a fost vândută prin intermediul a două societăţi comerciale din judeţul Argeş, colectând cu această ocazie taxa pe valoare adăugată. Procurorii DIICOT – ST Pitești au administrat probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că – pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adăugată colectată – membrii grupului infracțional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor, care atestă în mod nereal faptul că marfa, provenită în fapt de la societăţile comerciale din Bulgaria, a fost livrată de societăţi comerciale rezidente, deducând astfel, în mod nejustificat, taxa pe valoare adăugată colectată. Transportul fierului  şi oţelului-beton de la furnizorii reali din Bulgaria către depozitele societăţilor comerciale din jud. Argeş a fost realizat cu mijloace de transport ale societăţilor comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat, conducătorii auto folosiţi prezentând la punctul de trecere a frontierei Giurgiu CMR-uri din care rezultă că marfa transportată provine de la alte societăţi comerciale din Bulgaria decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăţi comerciale din Ungaria, România fiind doar ţară de tranzit„, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Membrii grupului infracțional organizat sunt suspectați că pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenţă de realitate, societăţile comerciale din jud. Argeş au plătit societăţilor comerciale de tip fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată, însă o parte din aceasta a fost retrasă în numerar, sub diverse pretexte, de către membrii rețelei. O altă parte din taxa pe valoare adăugată dedusă în mod nejustificat de către societăţile comerciale din jud. Argeş, prin înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive în contabilitatea firmelor, a fost folosită pentru a putea vinde sub preţul pieţei şi pentru a-şi crea astfel un avantaj faţă de agenţii economici din acelaşi domeniu cu un comportament loial faţă de concurenţă şi corect din punct de vedere fiscal. În final, societăţile de tip fantomă au fost cesionate unor cetăţeni arabi care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocaţi din Bucureşti.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, anchetatorii au ridicat din locuințele suspecților: documente contabile, telefoane mobile, sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice, carduri bancare etc. De asemenea, a fost ridicată suma de 224.000 lei, în vederea indisponibilizării prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului.

Totodată, procurorii DIICOT au emis 31 de mandate de aducere ce vor fi puse în executare de către polițiști. 20 de persoane au fost deja ridicate și duse la sediul ST Pitești pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Anchetatorii estimează că prejudiciul cauzat bugetului de stat în perioada 2012-2014 prin activitatea celor trei grupări infracționale se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata