Breaking news

Euro scade, dar preţul medicamentelor creşte

loading...

Preţul medicamentelor va creşte de la 1 aprilie. Motivul este dat de faptul că Ministerul Sănătăţii a stabilit prin legea bugetului de stat, un curs de schimb de 4,25 lei, în locul celui de 4 lei folosit până acum.

pastileCu alte cuvinte, preţul medicamentelor importate şi plătite în euro, va fi calculat la un curs de 4,25 lei, deşi în prezent, cursul de schimb a coborât la un nivel de 4.0877lei/euro.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat pentru Mediafax că modificarea preţului medicamentelor este determinată de prevederile stabilite în legea butelui de stat. “Această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. Politica Ministerului Sănătăţii nu vizează creşteri de preţuri, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevăzut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, faţă de patru lei”, a precizat ministrul.

Cele mai scumpe medicamente vor fi cele importate din Elveţia, ca urmare a aprecierii francului elveţian. În schimb, medicamentele aduse din Polonia se vor ieftini cu 11%, deoarece leul s-a întărit faţă de zlot.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, a declarat pentru Mediafax, că există posibilitatea ca preţurile să fir calculate în funcţie de cotaţia actuală a monedei europene, doar dacă nu este vorba despre preţuri mai mici, iar creşterea nu poate fi mai mare de 6%.

Nici medicamentele compensate nu scapă de scumpire. Producătorii sunt de părere că diferenţa de preţ poate oscila între 10 şi 50%.

Ministerul Sănătăţii a majorat preţul medicamentelor luând în considerare şi cererile unor companii româneşti, care s-au plâns de faptul că producerea unor medicamente a devenit nerentabilă la preţurile practicate înainte de 1 ianuarie 2010.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata