Breaking news

Elisabeta Polihroniade, maestră internațională a șahului, a murit la vârsta de 81 de ani

loading...
0 3

Lumea șahului românesc este în doliu. Elisabeta Polihroniade, maestră internațională a șahului, a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani.

Elisabeta PolihroniadeFostul senator Marius Marinescu, a anunțat trecerea în neființă a Elisabetei Polihroniade. În 24 aprilie, Elisabeta Polihroniade ar fi împlinit 81 de ani.

“Ne-a părăsit sâmbătă, la ora 17,45, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă”, a spus Marius Marinescu.

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la București. A devenit maestru internațional în 1960, iar din 1982 este mare maestru internațional. A fost campioană națională de şapte ori  în 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. A  reprezentaat România la Jocurile Olimpice, obţinând nu mai puţin de 9 medalii olimpice.

Elisabeta Polihroniade a fost o personalitate care s-a confundat cu imaginea şahului românesc în ultima jumătate de secol.

A contribuit ca nimeni altcineva la promovarea acestui sport în ţară, mai ales prin emisiunile realizate la TVR timp de aproape 4 decenii.

A jucat zeci de mii de partide de şah, iar pe campionii mondiali i-a cunoscut personal. Pe actualul lider mondial, Magnus Carlsen, l-a adus şi în România la Turneul Regilor.

Elisabeta Polihronaide are un palmares impresionant:  are 9 medalii Olimpice ca jucătoare,  18 participări la Olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internațional), 7 Titluri de Campioană a României,  Ordinul Meritul Sportiv (1967), Medalia Națională Serviciul Credincios (2000), Șahist Român în Cartea de Aur a FIDE.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata