Breaking news

Elena Udrea s-a ales cu dosar penal pentru creditul de 3 milioane de euro luat de la BRD

loading...

Elena Udrea s-a ales cu un nou dosar penal. DNA anchetează modalitatea în care protejata lui Băsescu a luat un credit ipotecar de la BRD, în valoare de 3 milioane de euro.

elna udrea - credit brdCreditul bancar luat în 2007, care-i provoca insomnii Elenei Udrea în 2010, îi generează în 2015 un dosar penal.

Numele lui Udrea apare în dosarul creditelor ilegale luate de la BRD, în care procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare vineri pe omul de afaceri Adrian Sârbu și pe fostul senator Sorin Roșca Stănescu.

Procurorii DIICOT și-au declinat competența în favoarea DNA, la data de 4 martie 2015, în legătură cu dosarul deschis pe numele Elenei Udrea.

Procurorii DNA susțin că Elena Udrea ar fi luat credit de 3 milioane de euro de la BRD, care ar fi fost girat cu un teren supraevaluat.

Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu au fost aduși vineri la sediul DIICOT pentru a fi audiați într-un dosar de fraude bancare, în care sunt suspectați de înșelăciune și spălare de bani, după ce au luat credite de la o sucursală a BRD fără a mai înapoia banii.

Potrivit DIICOT, prejudiciul reținut în sarcina lui Adrian Sârbu este de 4 milioane de dolari, iar în cazul lui Sorin Roșca Stănescu de 3 milioane de euro.

În prezent, Adrian Sârbu este arestat în alt dosar, respectiv cel de evaziune fiscală de la Mediafax, iar Sorin Roșca Stănescu se află în penitenciar, el fiind condamnat în dosarul “Rompetrol”.

Elena Udrea a declarat, vineri, că nu știe nimic despre noul dosar, referitor la creditul luat de la BRD.

Dumneavoastră îmi spuneţi acum de un dosar, eu nu am nicio informaţie.Nu am ce comenta, pentru că nu am nicio informaţie”, a declarat Elena Udrea în momentul în care a ajuns, vineri, la Înalta Curte, unde se judecă recursul procurorilor la decizia de plasare a fostului ministru în arest la domiciliu în dosarul Gala Bute.

La insistențele jurnaliștilor, Elena Udrea a spus că a luat creditul urmând procedurile indicate de BRD și că nu mai ține minte în cât timp a primit banii.

Când a depus prima declaraţie de avere, în 2009, Elena Udrea avea, împreună cu Dorin Cocoş, cinci terenuri intravilane. Pe numele ei erau trecute un apartament şi o casă, un Mercedes din 1998 şi bijuterii evaluate la 50.000 de euro. Ca venituri, a declarat că a obţinut, împreună cu soţul său, puţin peste 2.100.000 de lei din activitatea didactică, din avocatură şi din dividende. Mai avea de achitat un credit de 3. 297.000 de euro către BRD, bani pe care îi folosise pentru a cumpăra două terenuri.

Un an mai târziu, Elena Udrea trece în declaraţia de avere un imobil care ar fi fost ridicat cu aproximativ 600 de mii de euro, banii lichizi pe care familia Udrea Cocoș i-ar fi câştigat cu un an înainte, conform aceluiaşi document. Este vorba despre o clădire cu subsol, parter şi 3 etaje care are cel puţin opt apartamente și parcare subterană. Imobilul este situat în cartierul Floreasca, într-o zonă scumpă din Bucureşti. Pentru fiecare dintre apartamentele vândute din acest imobil, Familia Udrea a încasat între 150 şi 340 de mii de euro.

În 2010, banii obţinuţi din dividende se dublează, conform declaraţiei de avere. În plus, familia Udrea-Cocoş scapă şi de datoria către bancă. Alexandru Faur preia creditul de peste 3 milioane de euro, împreună cu cele două terenuri care au fost cumpărate cu aceşti bani. În acest moment, bărbatul, despre care surse judiciare spun că ar fi apropiat al lui Ştefan Gheorghe, zis Pinalti, este executat silit de bancă pentru recuperarea datoriei.

În 2012, Elena Udrea trecea în declaraţia de avere șapte terenuri, patru case şi apartamente, un Fiat şi un Mercedes. Alături de soţul său avea în conturi 511.000 de euro şi 1,4 milioane de lei. La divorţ, din cele șapte terenuri comune, Elena Udrea primeşte cinci în proprietate exclusivă, după cum apare în declaraţia sa de avere din anul următor. Un alt teren îl împarte cu Dorin Cocoş şi din ultimul obţine un sfert. Primeşte toate bijuteriile familiei şi cele două maşini. Din cele cinci locuinţe primeşte în proprietate exclusivă două case şi un apartament, plus un sfert dintr-un imobil de 635 de metri pătraţi. Tot la ea rămân şi banii din conturi.

În 2013, Elena Udrea renunţă la bunurile proprietate comună şi primeşte 460.000 de euro de la fostul soţ. De asemenea, vinde mare parte din proprietăţi ca să cumpere 42 de hectare de terenuri agricole în judeţul Călăraşi.

Procurorii anticorupţie spun că Elena Udrea a omis de-a lungul timpului să treacă în declaraţii sume importante pe care soţul său i le-a transferat. 

Elena Udrea declara în anul 2010, la HotNews-RFI, că nu poate dormi din cauza grijilor provocate de acest credit: Nu mai dorm din cauza ratei la bancă. Cred că, per total, rata ajunge la vreo…nu aș vrea să spun o cifră că o sa calculeze cineva și o să iasă, nu știu…Eu plătesc la finalul acestui an și plătesc dobânda legală, habar n-am cât este, dar plătesc o sumă, creditul plus dobânda.

În septembrie 2010, Alexandru Faur,un simplu angajat într-un magazin de pe Calea Victoriei, preia creditul contractat în 2007 de fostul ministru al Turismului, dar și terenul din strada Neajlovului, cumpărat de Elena Udrea cu banii obținuți din împrumutul bancar.

Prețul pe metru pătrat pentru terenul respectiv a scăzut din 2007 până în 2010 cu aproximativ 350 de euro. Din anul 2000,  Faur nu a declarat la Fisc venituri mai mari de 1.000 de lei lunar, iar în 2007 și 2009 tânărul nu a declarat nici un venit.

Bărbatul care a preluat creditul Elenei Udrea, deținea și o firmă, Faur Finance & Consulting SRL, care de la înființare și până în 2013 a înregistrat pierderi. Cu toate acestea, Faur deținea, în 2012, un Bentley de 200.000 de euro și mergea în vacanțe de lux la Monte Carlo, Las Vegas, Porto Banus, Hong Kong sau Saint Tropez.

Alexandru Faur a plecat, în noiembrie 2014, din Romania cu o cursă spre Frankfurt. În 10 februarie 2015, Gheorghe Stelian și Alexandru Faur au fost aduși la DNA pentru audieri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata