Breaking news

Eclipsă parțială de soare. Fenomenul este vizibil și din România – LIVE

loading...

Azi, 20 martie, are loc o eclipsă de Soare. Fenomenul astronomic este vizibil și din România însă doar ca eclipsă parțială de soare. Fenomenul va începe la ora 10,45, iar la ora 11,50, va fi momentul de maximă intensitate când soarele va fi acoperit în proporție de 55% de lună, lucru care se poate vedea din România.

ECLIPSA - ROMANIALa 16 ani de la eclipsa totală de soare din 1999 care a putut fi văzută în România, un fenomen similar are loc azi, când Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui.

Eclipsa poate fi observată şi din Bucureşti, azi, 20 martie, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară.

Eclipsa are loc simultan cu alte două evenimente astronomice: o super-Lună şi echinocțiul de primăvară.

Eclipsa parțială de soare va începe la ora 10:45, când luna va începe să acopere discul soarelui.

Cei care vor să vadă eclipsa parţială de soare cu ochiul liber vor avea nevoie de un filtru solar special, cum e cel de sudură, sau ochelari special concepuţi.

Eclipsa este vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56.

După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie.

O eclipsă vizibilă din ţara noastră va avea loc la 1 iunie 2030, dar o eclipsă aproape totală de Soare vizibilă din Bucureşti va avea loc abia la 3 septembrie 2081.

Diametrul Soarelui este de vreo 400 de ori mai mare decât diametrul Lunii, iar distanţa între Pământ şi Lună este cam de 400 de ori mai mică decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Această coincidenţă face ca la acele faze de Lună nouă sau Lună plină alinierea celor trei corpuri – Pământ, Lună şi Soare – să permită ca unul dintre ele să le obtureze, să le acopere formal pe celelalte şi în felul acesta se produce.

Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata