Breaking news

Dunărea deversată în Canalul Dunăre-Marea Neagră, pentru reducerea riscului de inundaţii

loading...

Deşi Canalul Dunăre-Marea Neagră nu este proiectat pentru deversarea Dunării, în condiţii de ape înalte cu risc de producere de inundaţii, acesta este folosit şi în acest scop.

Canalul_Dunare_Marea_Neagra2Odată cu creşterea nivelului Dunării, Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile” S.A. preia controlat debite de apă din Dunăre prin staţia de pompare complexă Cernavodă, în vederea uzinării cu microhidrocentralele de la ecluza Agigea şi tranzitarea acestui volum de apă către mare, contribuind astfel la reducerea riscului de inundaţii.

O altă acţiune importantă ce contribuie la menţinerea nivelului mai scăzut al Dunării este preluarea de către C.N. „ACN” S.A. în Canalul Dunăre-Marea Neagră a apei de răcire de la Centrala Nucleară-Electrică Cernavodă pe care o tranzitează prin canal către Marea Neagră.

„Compania noastră realizează acţiuni de preluare şi evacuare la mare a unei părţi din viiturile de pe Dunăre din localităţile limitrofe fluviului Dunărea dar şi a celor limitrofe din bazinele hidrografice, în cazul ploilor generalizate sau parţial generalizate. Prelevăm debite semnificative de apă prin toate mijloacele de care dispunem şi  în  plus folosim vanele ecluzelor (instalaţii de evacuare ape mari) de la Ecluza Agigea şi realizăm ecluzări false pentru a menţine cotele normale ale fluviului în vederea apărării împotriva inundaţiilor.”, a declarat Ilie Valentin Zeicu, Director General al Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile” S.A

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata