Breaking news

Dragoş Nedelcu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, arestat preventiv

loading...

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi, arestarea preventivă a lui Dragoş Nedelcu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, şi Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt cercetaţi şi parlamentarii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu.

dragos nedelcu - arestat - realitatea mediaDragoş Nedelcu este acuzat de procurorii DIICOT că ar fi înfiinţat mai multe societăţi-fantomă pentru spălarea de bani, sume pe care le-a scos din ţară prin firme off-shore. În acest fel, fostul jurnalist și membru în CA al Realitatea Media, a prejudiciat statul român cu circa 4,5 milioane de euro. Omul de afaceri ar fi fost ajutat în constituirea acestui grup infracțional de către Bogdan Mitu, Ion Tomescu și de parlamentarii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu.

„În perioada 2010 – 2014, inculpatul Tomescu Ion și alții au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă , care nu au declarat sediile secundare în care îşi desfăşoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului. În aceeași perioadă, prin folosirea societăților tip-fantomă, membrii grupării au  dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni, în scopul ascunderii originii infracţionale, urmate de retragerea acestora în numerar şi înmânarea către administratorii firmelor care au sustras aceşti bani de la plata obligaţiilor financiare şi fiscale către partenerii de afaceri şi stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracţiuni. Față de inculpatul Tomescu Ion există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de lider al grupării, a dobândit, sub forma unui comision, 1%  din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar în perioada menţionată este de 100.000. 000 de lei”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Printre societăţile  beneficiare se numără societăţi din domeniile construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie și modă.

DIICOT spune că Nedelcu Dragoș Adrian, în calitate de administrator de fapt al SC NUTS CONSULTING SRL şi sc PATHWAY ADVISORS SRL, a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Mitu Bogdan Viorel este suspectat că în aceeaşi perioadă a dobândit prin operaţiuni specifice de spălare a banilor, din conturile sc TAPE COMPUTERS SRL, la care era asociat şi administrator, suma de circa 11 milioane de lei, şi totodată a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme-fantomă cât și sumele de bani extrase în numerar în urma operațiunilor specifice de spălare a sumei totale de  10 606 945  lei,  din care și-a oprit “comisionul” de 10%.

Totodată, în cauză sunt urmăriți penal pentru aceleași infracțiuni și Mutu Gabriel, senator și Caloianu Mario Ernest, deputat.

Față de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că la data de 21.01.2014 acesta  a depus declaraţia de avere în care a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că  obţine venituri şi din administrarea SC EUROBEC GRUP CONSTRUCT SRL şi SC EUROMARABIAN SRL

Cu privire la inculpatul Mutu Gabriel, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale și pentru comiterea infracțiunilor de folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile sc GM BUILDING MANAGEMENT SRL în conturile societăţilor menţionate.

Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul  sumei totale de 1 064 692 lei din conturile sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, în conturile a cinci dintre  societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat,  fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracţionale.

La perchezițiile domiciliare efectuate în data de 07.10.2014 au participat și lucrători din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi București. Au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra bunurilor de lux ale inculpaţilor printre care şi un autoturism Ferrari.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata