Breaking news

Doliu național azi în România

loading...

Astăzi 18 aprilie în România este zi de doliu național în memoria victimelor catastrofei aviatice din Rusia, de săptămâna trecută în urma căruia Președintele Poloniei și alți 95 de înalți demnitari polonezi și-au pierdut viața.

doliuAstăzi Drapelul României va fi arborat în bernă de către toate instituțiile și autoritățile publice centrale, sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României şi la punctele pentru trecerea frontierei – în aeroporturi şi în gări. Televiziunea Română și Radioul public și-au modificat grila de programe în conformitate cu decizia guvernului cu privire la ziua de doliu național. Duminică, 18 aprilie, de la ora 14.00, TVR 1 şi TVRi vor transmite în direct Ceremonia de înhumare a preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a soţiei acestuia Maria Kaczynski.

Seara, de la ora 21.10, TVR 1 şi TVRi au programat un film difuzat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA, ca un omagiu adus celor dispăruţi în accidentul aviatic de la Smolensk şi în semn de respect pentru drama poporului polonez: Trenul de aur ( ZLOTY POCIAG, Romania-Polonia, 1987). Armata poloneză, strivită între cea germană pe de-o parte, şi cea sovietică, pe de alta, a trebuit să se recunoască învinsă după aproximativ trei saptamani. A început calvarul refugiaţilor, al plecării în exil a resturilor armatei şi tezaurului. Tezaurul Poloniei, estimat la 45 de milioane de dolari, a tranzitat România şi a fost  îmbarcat în septembrie 1939 pe un vas englez în portul Constanţa. Alături de tezaur, aproximativ 50.000 de polonezi au trecut în România pentru a-şi salva vieţile şi pentru a căuta un loc de refugiu de unde să reînceapă lupta pentru apărarea patriei.

Ultima zi de doliu naţional pe teritoriul României a fost declarată pe 3 august 2007, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata