Breaking news

DNA o ia peste bot de la Înalta Curte. Sebastian Ghiță are voie să își exercite funcția de deputat

loading...

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit vineri că interdicția impusă de procurorul DNA în dosarul lui Sebastian Ghiță, interzicându-i acestuia să își exercite mandatul de deputat, este nelegală.

sebastian ghita - dnaJudecătorii de la Înalta Curte au modificat vineri, controlul judiciar instituit de DNA în cazul lui Sebastian Ghiță. Drept urmare, acesta își poate exercita mandatul de deputat și poate să se deplaseze pe tot teritoriul României.

“Admite plângerea formulata de inculpatul Ghiță Sebastian împotriva ordonanței din 24 iunie 2015 emisa în dosarul nr.218/P/2014 (…) Direcția Naționlă Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești modifică conținutul controlului judiciar față de inculpatul Ghiță Sebastian după cum urmează: — extinde limita teritorială pe care inculpatul are obligația de a nu o depăși decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent de la teritoriul localității Ploiești la teritoriul României; — înlătura obligația de a nu desfășura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României. Menține celelalte obligații din conținutul controlului judiciar”, se arată în minuta ÎCCJ.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele lui Sebastian Ghiță, acuzându-l de trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014.

Drept urmare, au instituit un control judiciar special, impunându-i următoarele restricții:

– să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta,
– să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Acestora li se adaugă obligațiile anterioare, respectiv:

– să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat,
– să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
– să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,

Măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplica începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
– spălare de bani, în formă continuată,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– coruperea alegătorilor,
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata