Breaking news

DNA cere Parlamentului European ridicarea imunității lui Ovidiu Silaghi

loading...

Direcția Națională Anticorupție a trimis o solicitare către Parlamentul European în care cere ridicarea imunității eurodeputatului PNL, Ovidiu Silaghi.

ovidiu silaghiLaura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, membru al Parlamentului European, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată constau în aceea că, în cursul anului 2012, SILAGHI OVIDIU IOAN, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării, de către ministru, a influenţei sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel încât C.N.A.D.N.R. S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu SC Romstrade SRL și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului. Totodată, SILAGHI OVIDIU IOAN a primit de la acelaşi om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile şi imunităţile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul naţional, de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări.

DNA precizează că: Având în vedere că imunitatea domnului SILAGHI OVIDIU IOAN derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competenţa de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă susnumitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunităţi.

În replică, Ovidiu Silaghi spune că DNA comite o ilegalitate în scop politic: Observ că DNA înțelege să intre în legalitate potrivit principiului mai bine mai târziu decât niciodată. Precizez faptul că, în cauza pentru care se cere abia acum de la Parlamentul European ridicarea imunității mele, au fost efectuate acte de urmărire penală de mai bine de trei luni (4 septembrie 2013). Iau acest demers ca fiind și o recunoaștere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum, atât de către DNA prin începerea acestei anchete, cât și de către Președinția României prin emiterea nelegală a autorizării pentru aceste demersuri ale DNA. Atrag atenția mass-media asupra acestor derapaje de la legalitate care sunt mai degrabă de natură să servească scopurilor politice și nu celor legitime pentru care ar trebui să fie făcute. Reiterez și aspectele susținute anterior cu privire la nevinovăția mea și la șirul de coincidențe care poate trimite cu gândul la o veritabilă vendetă politică declanșată împotriva mea prin utilizarea unor instituții ale statului cum ar fi DNA și ANI, aspect care ar trebui sa dea de gândit oricărui cetățean responsabil.

Ovidiu Silaghi a avut calitatea de deputat în Parlamentul României până la data de 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata