Breaking news

Dinel Staicu a fost reținut de procuroii DNA

loading...

Dinel Staicu a declarat marți presei, chiar în fața sediului DNA, că a dat mită judecătoarelor pentru a fi eliberat din arest. Dar că banii au fost dați de fratele lui fără ca el să aibă habar. După audieri maraton de 7 ore, Staicu a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore din partea procurorilor.

dinel staicuDinel Staicu își dă fratele în gât și în aruncă în brațele anchetatorilor punându-i în cârcă toate acuzele din dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

Dinel Staicu a fost audiat marți la DNA în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Staicu în dosarul BIR.

Staicu a spus că în cursul zilei de luni, a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupţie prezentate de procurori în dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copil meu. El a vrut sa facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele. Ele făceau teste cu el, îi cereau să dea câte 100.000, că îl scăpăm luna asta, luna următoare„, a spus Dinel Staicu.

El a precizat însă că, în opinia lui, avocatele Adriana Dascălu şi Ileana Alina Răducan l-au înşelat pe fratele său şi i-au de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane de euro. Și că fratele lui s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influenţă şi dare de mită la Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Staicu a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că se aşteaptă să fie arestat şi că va cere să fie arestat, la fel cum a făcut şi în cazul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti.

El a mai spus că nu ştia că s-au strâns bani pentru mită, precizând că nu a avut niciodată bani, ci doar acţiuni.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 – februarie 2012, învinuitul Staicu Dinel, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său, învinuitul Staicu Marian și a învinuitei Popescu Carmen Ioana, a promis suma de 1.500.000 euro, iar ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate, precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ – Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Promisiunea şi darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu (fost Nuţu) Dinel, să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia.

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv în 28 martie 2013, fiind acuzat că le-a dat mită 80.000 de euro judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, care au spus că pot interveni la colegi judecători, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de punere în libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost daţi cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, arestată şi ea în dosarul judecătoarelor Dinu şi Costache.

Atât Dinel Staicu cât și fratele lui Marian Staicu sunt acum urmăriți penal în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, arestată preventiv pe 9 august, pentru trafic de influență și luare de mită.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata