Breaking news

Trafic cu aur turcesc în România. Procurorii DIICOT au confiscat 60 kg de aur

loading...

Acțiune de amploare a procurorilor DIICOT în toată țara pentru prinderea a 91 de persoane care sunt acuzate de trafic ilegal cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

perchezitii diicotPeste 20 de kilograme de bijuterii din aur au fost confiscate în această dimineață, în urma perchezițiilor efectuate în toată țara.

Procurorii  DIICOT Alba Iulia  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă, au efectuat în această dimineață 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe din România. Perchezițiile vizează   destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au început la data de 09.12.2013 urmărirea penală faţă de un număr de 91 de învinuiţi, în cauză existând suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2013, pe raza judeţului  Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. Această grupare, a fost constituită la iniţiativa învinuitului  B.S, cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale.”, se precizează în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Gruparea infracțională a fost constituită de către mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, cu scopul de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor „la negru”, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.

DIICOT spune că activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere: Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului B.S, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării  sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor  cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).

La sediul D.I.I.C.O.T Alba vor fi aduse în vederea audierii un număr de  100 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata