Breaking news

Dezastru apocaliptic la Eșelnița. 24 de case, făcute praf de viitură și ploi

loading...

24 de case distruse, drumuri și poduri surupate, tone de aluviuni, rădăcini și copaci, magazine goale, și localnici izolați de lume, fără apă și pâine. Așa se poate rezuma în câteva cuvinte, dezastrul lăsat de potopul ce s-a abătut asupra comunei Eșelnița din județul Mehedinți.

dezastru eselnitaPeste 50% din casele din comuna Eșelnița au fost afectate de inundați, iar 24 au fost distruse aproape în totalitate. După retragerea apelor, venite în mare parte de pe versanți, imaginea este una apocaliptică.

Drumuri acoperite de tone de pământ, nisip, rădăcini de copaci, crengi și mașini îngropate în mâl. O fabrică de jucării la care lucrau 50 de persoane a fost și ea distrusă de viitură.

Sistemul de canalizare şi de alimentare cu apă, în care s-a investit suma de 4 milioane de euro, a fost distrus de potop. Rețelele de electricitate şi de telefonie au fost puse la pământ.

Eșelnița este practic izolată de municipiul Orşova, pentru că podul de la intrare în Eşelniţa a fost rupt. Și podul de la Ilişova, de pe DN 57, la graniţa cu judeţul Caraş Severin este rupt în urma inundaţiilor de acum două săptămâni.

Astfel că mașinile care făceau aprovizionarea magazinelor din comună nu au mai putut ajunge la Eșelnița iar oamenii nu mai au de unde să-și cumpere pâine și apă potabilă.

Potopul a făcut și două victime. Un bărbat de 54 de ani și o femeie de 70 de ani, au fost luați de puhoaie, și nici până acum nu au fost găsiți de echipele de intervenție.

Toate aceste nenorociri s-au produs din cauza ploii torențiale care a picat în scurt timp, care s-a scurs de pe versanți antrenând sute de tone de aluviuni. Dar și din cauza pârâului Eşelniţa care s-a umflat atât de tare încât s-a transformat într-un torent.

Ministerul Apărării a trimis la Eșelnița 200 de jandarmi care să ajute localnicii să își curețe drumurile și curțile de mâl și crengi.

Guvernul României a anunţat miercuri seară că va trimite în localităţile afectate de inundaţii din Mehedinţi ajutoare de la rezerva de stat. Astfel că și la Eșelnița vor ajunge saltele, pături, conserve şi apă.

Iar după evaluarea pagubelor, sinistrații vor primi și ajutor financiar pentru a-și putea reface locuințele.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata