Breaking news

Despre anvelope – cum evitam degradarea lor

loading...

Toti ne dorim sa prelungim durata de viata a anvelopelor noastre, dar, pentru acest lucru trebuie sa stim ce factori externi duc la degradarea lor.

anvelopeIn primul rand, in momentul in care conducem pe drumurile publice, exista riscul sa trecem peste diferite mici obiecte care pot afecta foarte puternic anvelopele masinii noastre.

Nu este nicio noutate faptul ca pe drumuri pot exista cuie, capse, cioburi si asa mai departe. Si chiar daca nu exista un impact imediat, exista riscul dezumflarii treptate a anvelopei, dar si al deteriorarii peretelui interior al acesteia. De aici pana la explozia cauciucului nu mai este decat un mic pas.

Totodata, o anvelopa cu peretele lateral gaurit nu mai poate fi reparata astfel incat sa se asigure proprietatile ei initiale. Ce e de facut? Incercam sa evitam pe cat posibil sa ne apropiem prea mult de marginea drumului, deoarece aceasta este zona cu un risc mai mare, iar daca deja am calcat peste un cui, incercam sa ne orientam catre anvelope noi.  Sa nu uitam ca aceleasi probleme le poate aduce si lovirea unei borduri, spre exemplu. Asadar, grija mare!

Cand vorbim despre cauciucuri si modul in care acestea se degradeaza, trebuie sa ne gandim si la posibilitatea frecarii acesteia de caroseria masinii. Unele roti nu sunt corect montate si echilibrate, iar acest lucru duce la uzarea treptata a pneurilor, din cauza frecarii acestora cu caroseia masinii, in timpul virajelor sau a altor manevre. Ce facem sa evitam acest lucru? Ne echilibram rotile la service-uri profesionale, unde ne lasam masina pe mana specialistilor. Totodata, ne asiguram ca avem jante auto de calitate si potrivite pentru rotile automobilului nostru.

O alta forma comuna de degradare a anvelopelor este desprinderea benzii de rulare de restul cauciucului. Aceasta se poate datora umflarii necorespunzatoare a rotilor, uleiului ramas pe anvelopa sau ruginirii centurilor de otel din compozitia benzii de rulare. Ce facem? Ne asiguram ca ne mentinem rotile la presiunea indicata de producatorul auto si avem grija de curatenia lor.

In momentul in care observam ca peretii laterali ai anvelopelor sunt prea netezi si usor ondulati, trebuie sa stim ca ceva nu este in regula. In acest caz, problema poate fi urmarea varsarii de combustibil, ulei sau solvent pe anvelopa. Trebuie sa ne pastram anvelopele in cea mai buna, curata forma cu putinta, pentru a le prelungi durata de viata.

Un alt aspect important de care trebuie sa tinem cont este folosirea anvelopelor corespunzatoarea sezonului. Pe langa problemele de siguranta pe care trebuie sa ni le ridicam in acest sens, trebuie sa stim ca, spre exemplu, un set de cauciucuri de iarna folosit in timpul anotimpului pentru care acesta a fost gandit, va dura mult mai mult decat daca l-am folosi vara. Reciproca este valabila!

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata