Breaking news

De azi, asigurarea locuinței este obligatorie

loading...

Astăzi intră în vigoare legea, prin care toţi proprietarii de locuințe din România, sunt obligaţi ca în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare.

polita.asigurareToți cei 8 milioane de proprietari de locuințe sunt obligați să își asigure anual locuința. Costul asigurării este de 10 sau de 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. Perioada de graţie, în care proprietarii nu vor fi amendaţi dacă nu au semnat asigurarea, este de şase luni, după care aceştia, în lipsa asigurării, sunt pasibili de o amendă de până la 500 de lei.

Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă sau din chirpici şi de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn. Valoarea asigurată, suma de bani primită ca despăgubire de la asigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Asigurarea obligatorie a locuinţei oferă protecţie în caz de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure.
În momentul de faţă, oficialii pieţei asigurărilor estimează că din cele opt milioane de locuinţe doar 20% sunt asigurate cu o poliţă facultativă. Proprietarii care deţin o astfel de poliţă sunt obligaţi, prin lege, să îşi procure la expirarea poliţei facultative şi una obligatorie. Asigurările facultative sunt de câteva zeci de ori mai scumpe decât cea obligatorie. Astfel, în cazul unui apartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare poate ajunge şi la 200 de euro pe an, în funcţie de riscurile acoperite prin contract.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata