Breaking news

Dan Radu Rușanu și-a dat demisia din funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară

loading...

Dan Radu Rușanu a demisionat miercuri, din funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, la o zi după ce Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a acestuia.

dan radu rusanu - daniel daianuAnunțul demisiei lui dan radu Rușanu a fost făcut miercuri, la Comisia senatorială care anchetează activitatea ASF, de către președintele interimar, Daniel Dăianu.

Șeful interimar al ASF, Daniel Dăianu a spus membrilor Comisiei din Senat, că fost informat de decizia lui Ruşanu în jurul orei 11.00.

Dăianu a mai spus că este dispus să-și reducă salariul cu 30% dar a precizat că nu este de acord cu afirmația că ASF nu face nimic și că angajații doar încasează lefuri mari.

Daniel Dăianu a mai precizat că angajații care au încasat în 2013, prime de mii de euro, vor da banii înapoi, dar în rate.

Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, a primit marți, mandat de arest preventiv pentru 30 de zile din partea judecătorilor Curții de Apel București care au acceptat astfel recursul DNA, la decizia Tribunalului București, din 26 februarie, prin care respingea reținerea acestuia.

Șeful ASF, Dan Radu Rușanu a fost reținut marți, 25 februarie 2014, de DNA, după mai multe ore de audieri la sediul central din București.  Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date și indicii rezonabile, conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

„Potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F. Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o în cadrul şedinţei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui A.S.F., a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale. În acest mod, Ruşanu Radu Dan a urmărit şi a obţinut, foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata