Breaking news

Dan Păsat, condamnat definitiv, la trei ani de închisoare pentru şantaj

loading...

Fostul deputat PDL, Dan Păsat a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte, la trei ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi fapte de corupţie.

dan pasatCompletul de cinci judecători de la Înalta Curte a respins recursul lui Dan Păsat și a decis joi să menţină integral decizia din 10 aprilie.

În același dosar, Constantin Marin a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru două fapte de şantaj, iar Vasile Preda, fost primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

Decizia Completului de cinci judecători este definitivă și executorie.

Biroul de executări penale al instanţei supreme a transmis minuta deciziei la Biroul Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei, ofiţerii urmând să pună în executare mandatul.

În 10 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Dan Păsat la trei ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de şantaj şi la 11 luni de închisoare pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pedepsele dispuse în cazul lui Dan Păsat au fost contopite, instanţa dispunând ca acesta să o execute pe cea mai grea, de trei ani de închisoare.

Instanţa i-a obligat pe Dan Păsat şi Constantin Marin să plătească, în solidar, câte 5.000 de euro daune morale către Adrian Marian Ionel şi Costin Ionuţ Ionel.

Judecătorii au mai dispus confiscarea a 1.836.608,59 lei de la Dan Păsat, reprezentând sumele încasate de SC Prod Invest SRL ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de fostul deputat.

Instanţa a menţinut sechestrul asigurător instituit de procurorii DNA în 8 martie 2011 asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dan Păsat până la concurenţa sumei de 1.836.608,59 lei şi 5.000 de euro, precum şi sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Constantin Marin până la concurenţa sumei de 5.000 de euro.

Fostul deputat PDL Dan Păsat, Constantin Marin şi Vasile Preda, primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, la data faptelor, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 8 aprilie 2011.

Potrivit DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanţi ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenţă asupra acestora. Ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanţi ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Totodată, prin ameninţări şi sprijinit de Marin Constantin, Păsat ar fi încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei să meargă la sediul Primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aducţiune apă potabilă. Aceşti bani ar fi urmat să îi fie remişi lui Dan Păsat.

Procurorii spun că Păsat ar fi exercitat presiuni psihice, ameninţându-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL şi a efectua plăţile aferente derulării contractului către firma lui Dan Păsat – SC Prod Invest SRL, în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate. Contractul, în valoare totală de 3.848.719 lei, avea ca obiect “alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu”.

La câteva ore de la pronunțarea sentinței, Dan Păsat s-a predat Poliției Capitalei.

loading...
1 Comentariu
  1. Vili Rupa spune

    Atentie unde duce sistemul public de stat corupt !!!

    Romania este capusata, pana la varf, de oamenii obedienti, de infractori in roba fie ca se numesc procurori sau judecatori. Corupţia este un cancer care a ucis sistemul judiciar şi ideea de dreptate. Interlopi cu legitimatie de la stat au devenit .
    In sistemul de justitie al statului mafiot roman, ceea ce numim noi coruptie este firesc si lege suprema. Pe holuri se tranzactioneaza sentinte la liber.Sa legalizat coruptia .

    Justitiarul de Hunedoara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata