Breaking news

Dan Besciu, patronul Euroconstruct, reținut de DIICOT pentru evaziune fiscală

loading...

Încă un rege al asfaltului care îi finanța campaniile electorale lui Băsescu, ajunge după gratii. Patronul Euroconstruct, Dan Besciu, și partenerul său austriac de afaceri, Josep Horneger, au fost reținuți miercuri seară de DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 7 milioane de e euro.

dan besciu - diicotDan Besciu a fost adus cu mandat, miercuri dimineață la sediul DIICOT București, unde după audieri maraton, regele asfaltului a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore din partea procurorilor, alături de partenerul său de afaceri, Josep Horneger. În timp ce alte două persoane cercetate în același dosar de evaziune fiscală, Peter Praher și Sandu Stancu, au fost puse sub control judiciar. Ordonanță de reținere urmează să primească și omul lui Vîntu, afaceristul Dragoș Nedelcu.

Miercuri dimineață, la sediul DIICOT au fost aduși cu mandat, opt inculpați suspectați de implicare în grupul infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, delapidare și evaziune fiscală, operațiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei.

„În perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragoș, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL și numiții Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL și SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL,Peter Praher și Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala București și SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop, obținerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Națională de Căi Ferate și CNADNR), pentru organizarea și derularea unor achiziții publice de lucrări de infrastructură feroviară și rutieră. Modalitatea de săvârșire a faptelor constă în obținerea de către membrii grupului infracțional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră și feroviară și derularea lor în condiții păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operațiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăților controlate de inculpați, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpați în interes personal, pentru achiziția unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanțe și cumpărături de lux”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

În perioada 2011-2013, Horpos Alexandru, Horpos Traian și Vameșu Vlad Ionel, în calitate de asociați și administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operațiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent și de a reduce cuantumul impozitului pe profit și dividende, datorate bugetului de stat.

În baza acestor documente justificative false s-a  dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor societăți fantomă și retrasă în numerar de către membrii grupului infracțional organizat.

Dan Besoiu este al doilea rege al asfaltului din România, după Nelu Iordache, care face parte din Grupul de la Golden Blitz, al lui Băsescu și Udrea, care ajunge după gratii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata