Breaking news

Curtea Constituțională judecă pe 24 iunie contestația opoziției

loading...

PSD şi PNL au depus miercuri două sesizări la Curtea Constituţională prin care cer invalidarea legii care instituie tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15 procente.

CCUltima șansă de anulare a legilor guvernului privind tăierile salariale și de pensii se joacă pe 24 iunie la Curtea Constituțională. Atât PSD cât şi PNL au depus miercuri la CCR câte o sesizare prin care cer ca Legea, trecută marţi de Parlament,  să fie declarată neconstituţională.

“Reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor echivalează practic cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat. Noul impozit aplicat veniturilor obţinute de bugetari din salarii şi de pensionari din pensii excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal”, susţine PSD, considerând că Legea Guvernului instituie un paralelism legislativ, fapt interzis prin Constituţie în chiar primul său articol.

Pe de altă parte, potrivit art. 2 din Codul fiscal: „Impozitele şi taxele reglementate prin prezentul cod sunt următoarele: a) impozitul pe profit; b) impozitul pe venit; c) impozitul pe veniturile microîntreprinderilor; d) impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi; e) impozitul pe reprezentanţe;  f) taxa pe valoarea adăugată;  g) accizele;  h) impozitele şi taxele locale.”

Având în vedere faptul că în sistemul nostru constituţional – art. 139 alin. (1) din Constituţia Romaniei – impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege, rezultă că enumerarea cuprinsă în art. 2 din Codul fiscal este limitativă, orice alt impozit sau taxă datorate acestor bugete neputând fi stabilite decât prin lege.

Reducerea semnificativă a drepturilor salariale si de natura salarială, precum şi a prestaţiilor de asigurări sociale şi de asistenţă socială – elemente de patrimoniu aflate în proprietatea acestora – constituie o ingerinţă, care afectează dreptul de proprietate în substanţa sa, adică ar încalcă art. 44 din Legea Fundamentală.

Liberalii invocă şi ei cam aceleaşi articole din Constituţie care ar fi fost încălcate, se arată într-un comunicat de presă semnat de deputata Alina Gorghiu: încălcarea art. 44 din Constituţia României, referitor la “dreptul de proprietate privată”, potrivit căruia acesta, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Acelaşi articol stipulează faptul că nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. Amintesc şi faptul că guvernul are obligaţia constituţională de a ocroti şi garanta drepturile salariale”, susţine Gorghiu.
Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizează reducerea pensiilor şi salarilor, dar şi a pensiilor speciale, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, ÎCCJ a depus două sesizări la Curtea Constituţională

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata