Breaking news

Culmea amenzii în România | Pieton amendat de Poliția Alexandria, fără să fi fost legitimat în prealabil

loading...
8 82

În România, poți să fii amendat de poliție, pentru că ai trecut neregulamentar strada, însă fără să fii legitimat de agentul de poliție și fără să ți se aducă la cunoștință acest lucru pe loc, așa cum prevede legea. A pățit-o un bărbat din Alexandria, care la 15 zile de la incident, s-a trezit acasă cu un proces verbal de amendă pentru că a traversat neregulamentar strada. 

proces-verbal-amenda-pieton-politia-alexandriaUn bărbat din municipiul Alexandria, județul Teleorman, a fost amendat de poliția de la ordine publică, pe motiv că în data de 4 decembrie a traversat neregulamentar strada. Numai că agentul de poliție care a completat procesul verbal de amendă, nu l-a legitimat pe pieton și nici nu a completat actele de față cu acesta, doar l-a avertizat verbal să nu mai traverseze strada prin loc nepermis, întrucât data viitoare îl va amenda.

Paul Nanian, este bărbatul amendat de Poliția din Alexandria, pe motiv că în 4 decembrie, ora 18.48, ar fi traversat strada printr-un loc nepermis. Paul Nanian este colaborator al site-ului de știri naționale exclusivNEWS.ro, încă din 2010.

Acesta a declarat exclusivNEWS.ro că pe 4 decembrie, în jurul orei 19,10, și nu 18,45, așa cum este trecut pe procesul verbal de amendă, a fost claxonat de o mașină de poliție staționată pe marginea străzii București din Alexandria. S-a apropiat de mașina poliției, i-a salutat pe cei doi agenți, cu care se cunoștea din vedere, întrucât participase la mai multe acțiuni ale Poliției din Alexandria, în calitate de jurnalist-fotoreporter.

Paul Nanian a avut un scurt dialog cu cei doi polițiști care l-au avertizat verbal, pe un ton amical, să nu mai traverseze strada prin loc nepermis că o să fie amendat. Bărbatul a spus , ”Am înțeles, să trăiți”, și a plecat.

Pe 29 decembrie 2014, adică la 16 zile de la discuția avută cu cei doi polițiști, se trezește la oa 20,30, la ușă, cu un jandarm și un agent de poliție care-i înmânează un proces verbal de contravenție pe motiv că a traversat neregulamentar strada.

Deci, avertismentul verbal, dat de polițist, s-a transformat între timp în amendă pentru trecerea neregulamentară a străzii. Numai că procedura de emitere a procesului de amendă, nu este tocmai legală.

Ordonanța de Guvern nr 2/2001, actualizată 2014, privind regimul juridic al contravențiilor, la articolul 16, alin (1), precizează următoarele: Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde în mod obligatoriu: dată şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contraventia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut că urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea .

Iar la alin (7), legea prevede că: În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica “Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

În timp ce Articolul 18, precizează următoarele: Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac mențiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofițeri și subofițeri de poliție, jandarmi sau gardieni publici.

Deci, în traducere liberă, agentul de poliție, putea să aplice amenda în cazul pietonului Paul Nanian, care a fost surprins trecând neregulamentar strada, doar după ce era legitimat în prealabil și i se aducea la cunoștință pe loc, de sancțiunea aplicată.Lucru care însă nu s-a întâmplat. Paul Nanian recunoaște că a traversat neregulamentar strada și că a purtat discuția amicală cu polițiștii, dar precizează faptul că nu i s-a cerut nicio clipă să se legitimeze și că i s-a dat un avertisment verbal și nici vorbă de amendă.

Deși nu a respectat procedura standard de legitimare, polițistul a completat ulterior, procesul verbal de amendă, cel mai probabil la secție, întrucât îi știa numele pietonului. A pus apoi un martor, care nu era de față la dialogul dintre Paul Nanian și polițiști, și a emis amenda pentru traversare neregulamentară a străzii.

La capitolul alte menținui, agentul constatator, Aciu Alin Ionuț scrie că ”NU ESTE DE FAȚĂ”!!! Adică recunoaște că procesul verbal de amendă a fost completat fără ca Paul Nanian să fi fost de față. Acum apar întrebările normale, logice și firești. De ce nu era de față? Unde a fost completat procesul verbal de amendă? De ce nu l-a legitimat pe pieton? De ce nu i-a adus la cunoștință pe loc, faptul că este amendat cu suma de 180 de lei pentru că a traversat neregulamentar strada?

Am solicitat în scris atât IPJ Teleorman cât și IGPR, lămuriri despre procedurile standard privind aplicarea unei amenzi pentru un pieton care a fost surprins de un agent de poliție, că a traversat neregulamentar strada. Până la ora publicării acestei știri, încă nu am primit răspunsul Poliției Române.

Dacă priviți cu atenție semnătura agentului constatator și cea a martorului, se poate vedea cu ușurință că este scrisul aceleiași persoane.

Un alt detaliu interesant este faptul că procesul verbal de contravenție i-a fost adus lui Paul Nanian, acasă, de către un jandarm și un polițist. Deși în mod normal, uzual, procesele verbale de contravenție care nu au fost înmânate persoanei amendate, pe loc, sunt remise acestuia prin Poșta Română. Însă în acest caz se pare că polițiștii și jandarmii din Alexandria fac și pe poștașii.

Paul Nanian va contesta în instanță procesul verbal de contravenție, întrucât acesta a fost realizat fără să se respecte prevederile legii OG nr 2 din 2001, privind regimul juridic al contravențiilor.

CONCLUZIA: În România anului 2014, un agent de poliție care te cunoaște din vedere și după nume, îți dă inițial un avertisment verbal pentru că ai trecut neregulamentar strada, după care, între timp se răzgândește și îți arde o amendă dar fără să te fi legitimat în prealabil și fără să îți aducă la cunoștință acest lucru, pe loc, în momentul în care te-a surprins că ai făcut infracțiunea.

proces-verbal-amenda-pieton-politia-alexandria

instiintare-proces-verbal-amenda2

loading...
8 Comentarii
 1. costi spune

  foarte bine! uite ca e lege si pentru nanian. asta niciodata nu era sanctionat ca avea pile la politie. Bravo agentului!

 2. cristi spune

  da de ce e culmea amenzii in romania sa amendezi pe unul care trece aiurea?? daca e colaboratorul vostru are regim special sau ce?! si daca a luat amenda de ce nu contesta si se plinge aici. penibil! daca era un om oarecare nu mai faceati tamtam

 3. maxim spune

  felicitari politistului! paul nanian la puscarie!

 4. marius spune

  Dacă citiți cu atenție știrea, veți vedea de ce este în neregulă amenda. Pentru că nu a fost aplicată potrivit legii. Înainte de a comenta, e bine să citiți știrea, ca să nu vă treziți ca Țața Leana pe marginea șanțului, comentând aiurea.

 5. Cosmin spune

  va hotarati si voi? este contraventie sau infractiune? sa stiti ca si corespondentii au legi. Daca asta recunoaste ca a trecut prin loc nepermis, despre ce vorbim? Procedura folosita de agent exista.Din articol reiese doar ce spune colaboratorul vostru.adica au vorbit amical,a spus am inteles sa triti si dupa aia ,timp in care nu s-a intimplat nimic, vreti sa spuneti ca a agentul a luat-o razna brusc si i-a dat amenda.care e ideeA AICI? nu e clar nimic decit ce spune asta al vostru.si mai inteleg ca vreti sa aratati ca daca unul de la voi e amendat, e abuz. Serios???? a traverst pe unde nu trebuie si-a luat-o.PUNCT. e lege pt toti

 6. anuska feran spune

  Paul este unul din putinii justitiari din alexteleorman, daca nu singurul care lea tinut piept la cei care a-u comis abuzuri.

  poate de asta se si razbuna acum pe el. trebuie sa tina minte ca ursu trece cainii merge, si sa nu se lase intimitat de tot felul de golani.

  paul, chiar daka acum le e frica sa spuna, multi tin inca cu tine.

  bravo, fratica, suntem cu tine pana la capat!

 7. anuska feran spune

  multumim paul supermen ca te implici atat de mult nu te angrijora. vei invinge!. si lui superman au vrut s-ai ia cristalul k sa piarda puterile. ai loat amenda ca iti pierzi puterile. ce daca ai traversat pe unde nu trebuie!. poate te grabeai la o interventie si au vrut sa te opreasca ca sa nu ajungi la timp. si te-au oprit frate. dar iti vei recapata cristalul ku puteri si le arati tu lor. sti ca am vorbit an trec cu spiritu de la izvor

 8. Vincze spune

  salutare, o situtatie similara recent, in weekend am trecut strada pe rosu. Ma oprit politia, i-am spus numele, mi-a zis ca am trecut pe rosu, si am zis ca imi pare rau, i-am dat numele si el a URCAT IN MASINA FARA SA ZICA NIMIC! am stat 5 minute, lui in masina. am plecat. Am primit amenda in 4 zile acasa, fara sa fiu legitimat. Este corect acest lucru?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata