Breaking news

CSM verifică repartizarea dosarelor la Tribunalul București ca urmare a arestării celor două judecătoare

loading...

Repartizarea dosarelor la Tribunalul București va fi verificată de Inspecția Judiciară la solicitarea CSM. Și asta după ce judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache au  fost arestate pentru că își aranjau dosarele cu grefierii pentru a-i elibera din arest pe inculpații de la care luau mită.

repartizare dosare tribunalul bucurestiInspecția Judiciară va lua la bani mărunți sistemul prin care se face repartizarea dosarelor la Tribunalul București. Potrivit interceptărilor DNA, cele două judecătoare, Viorica Dinu și Antonela Costache, aranjau după bunul plac repartizarea dosarelor în funcție de interese.

Drept urmare CSM a sesizat Inspecția Judiciară.

În conformitate cu prevederile art. 45 alin 2 din Legea nr 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportat la dispoziţiile art. 10 alin 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat   Inspecţia Judiciară în legătură cu posibile abateri disciplinare săvârşite în cadrul Tribunalului Bucureşti privind repartizarea aleatorie a cauzelor”, se arată în comunicatul de presă al CSM.

Iată o parte din interceptările procurorilor, cu cele două judecătoare și cu complicii acestora:

Viorica Dinu: Să-i mai dau de aici. O să-i spun. Antoanela-Ia de aici cât crezi tu! Dă-i Ioanei. Dacă ea nu vrea şi nu vrea, după asta îi spun: Uite, suma rămâne aici. Şi împărţiţi-i voi. Îi dau ei mai mult, numai să vrea şi împart eu cu Ioana mai puţin. Dacă nu s-o putea, vino mâine şi ţi-i dau, şi oricum îi iau diferenţa şi-i spun ei că sunt total 55.

Dinu: Băi, băi, nu vezi că nu contează că a venit USL-ul la putere… pentru şpagă te leagă.

Daniela Petre: E mai bine aşa, că mâine vreau să bag şi cererea pentru Iordache, că sunt pe el.

Viorica Dinu: La recurs nu ştiu, n-ai nicio şansă, pe cuvântul meu. Ştii ce se întâmplă. Sunt foarte speriată pentru că e un dosar monitorizat din afară. Ce mi-au zis ăştia de la Curte. Au zis: Nu, nu te băga că nu, nu se…

Antonela Costache: Da tu la cine te-ai dus, la Antoaneta pentru ăsta? (…) Da a fost aşa: Vorbim cu Veronica ca să intre invers. (…) Că mai multe societăţi n-au fost citate şi dosarul ăsta, fără completul ăsta şi mai sunt şi la alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, dar poate. (…) Pentru că acuma, deci cu ăsta, cu Veronica a rămas că dă banii.”

Viorica Dinu: Păi da! Şi să încerce să le convingă! (…) Pronunţarea. N-a zis aşa? Aşa ar fi trebuit, că doar aşa ne-am înţeles!

Antonela Costache: Cât vrei mă? Că ştii, că aşa vorbisem..

O altă interceptare surprinde discuţia dintre un grefier de la Tribunalul Bucureşti şi o altă judecătoare. Din discuţii reiese modul în care se intervenea pentru a se soluţiona favorabil anumite dosare penale.

„Grefierul a promis şi că va intermedia o întâlnire între avocatul RĂDUCAN ILEANA ALINA şi judecătorul COSTACHE ANTONELA ANEMARY, urmând ca cele două să discute în liftul Tribunalului Bucureşti, într-un interval de timp în care acesta se va bloca între etaje: „Şi, dacă vrei să te vezi cu ea, i-a zis că, cică, s-ar bloca cu liftu’ până sus, la… aşa… Să bage avocata… ”.

În altă interceptare, una dintre judecătoarele de la CAB cu care se vorbea pentru bani a fost chemată la DNA, lucru care a speriat-o pe Viorica Dinu.

Viorica Dinu: „…DNA şi e terminată. Acum câteva zile e chestia (…) Mi-a zis de aia, că e speriată, că a chemat-o la DNA şi a stat patru ore să dea declaraţii (…) Cu socru-său, ăla! E cu băncile băgat şi au chemat-o la DNA şi e speriată nu…chiar de asta nu te mai poţi atinge.”

Pentru că grefierul a cerut 150.000 de euro, Viorica Dinu s-a simţit jignită.

Viorica Dinu: Da ăsta e…strigător la cer…ce a cerut. (…) Doamne! Păi pentru ce vrea, fraţilor, cinci mii. Mamă, trebuie înlăturat! Înseamnă că eu am o poziţie…

Antonela Costache şi Viorica Dinu, judecătoare la Tribunalul Bucureşti acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, au fost arestate preventiv, vineri dimineață, pentru 29 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii de la Curtea de Apel Bucuești.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata