Breaking news

CSM: raportul Comisiei Europene este unul obiectiv

loading...

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază raportul Comisiei Europene, ca fiind unul obiectiv, însă are mici obiecții punctuale.

CSM3_386709949Apreciem ca raportul Comisiei Europene este unul obiectiv, constatând progrese și neajunsuri în sistemul judiciar, printre care și insuficienta colaborare între partenerii responsabili de reforma justiției, esențială în opinia noastră pentru finalizarea cu succes a măsurilor de reformă. Consiliul urmează să facă o analiză aprofundată a conținutului Raportului, inclusiv a recomandărilor Comisiei și se va axa pe luarea măsurilor necesare pentru continuarea reformei“, a precizat Florica Bejinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la practica Comsiliului Superior al Magistraturii de acceptare a pensionării magistraţilor suspendaţi, arestaţi sau puşi sub acuzare pentru săvârşirea de infracţiuni, inclusiv bănuiţi de fapte de corupţie, aceasta reprezintă exclusiv o aplicare a dispoziţiilor legale în vigoare. Reprezentanţii consiliului au susţinut încă de acum 1 an în cadrul grupului constituit la Ministerul Justiţiei necesitatea modificării Legii 303/2004 în sensul imposibilităţii pensionării sau al continuării acţiunii disciplinare faţă de magistraţii suspendaţi, arestaţi sau puşi sub acuzare pentru săvârşirea de infracţiuni, inclusiv bănuiţi de fapte de corupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine lupta anticorupţie şi s-a manifestat, prin toate măsurile luate şi opiniile exprimate, ca partener real al instituţiilor abilitate să cerceteze şi să soluţioneze aceste cauze, în speţă parchetele şi instanţele.

Cu referire la constatările Comisiei Europene, trebuie făcute două clarificări: CSM are atribuţii limitate în domeniul luptei anticorupţie, după cum am precizat anterior, iar prin Inspecţia Judiciară se pot sancţiona magistraţii exclusiv disciplinar, şi nu penal, se arată în comunicatul de presă al CSM.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata