Breaking news

CSM introduce psihologii la Curțile de Apel ca să sprijine judecătorii

loading...

CSM a decis să modifice regulamentul de ordine interioară al instanțelor de judecată prin introducerea psihologilor de instanță.

psihologii de instantaPrin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 48 din 2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96, din 15 februarie 2013, a fost modificat și completat Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești.

Potrivit actului normativ, la Capitolul III, cu denumirea Desfășurarea activității administrativ-judiciare a instanțelor,  a fost adăugată o noua secțiune, Sectiunea a XII-a, Psihologul instanței.

De la data intrării în vigoare a actului normativ, fiecare Curte de Apel din România va avea în organigrama un psiholog specializat în specialitatea psihologia muncii și organizațională, atestat în condițiile legii de către Colegiul Psihologilor din România.

Psihologul de instanță va asigura asistența psihologică, evaluarea și consilierea psihologică a personalului Curților de Apel și al instanțelor de judecată din circumscripția acesteia, activitate psihologică ce va fi dimensionată și adaptată mediului organizațional specific sistemului de justiție românesc.

De asemenea, în activitatea profesională, psihologul de instanță trebuie să respecte prevederile Legii nr. 213/2004 și regulamentele interne ale instituției angajatoare.

În perioada 2010-2012, Colegiul Psihologilor din România a participat la mai multe consultări cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în urma cărora s-a desprins idea necesității asigurării asistenței psihologice pentru instanțele de judecată prin profesioniști, atestați de către Colegiul Psihologilor din România, având statut de personal propriu angajat al Curților de Apel.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata