Breaking news

CSM cere Guvernului României, amânarea intrării în vigoare a codului insolvenței

loading...

CSM a decis marți, să solicite Ministrului Justiției, demararea procedurilor pentru amânarea intrării în vigoare a codului insolvenței, aprobat de Guvern prin ordonanță de urgență.

ponta - csmUrmare a cererii venite din partea Uniunii Judecătorilor din România, CSM a decis marți, să solicite amânarea intrării în vigoare a codului insolvenței.

Având în vedere că majoritatea colegilor noştri din ţară au solicitat amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei, s-a făcut această solicitare către ministrul Justiţiei, reprezentantul Guvernului în CSM. Sper ca guvernul să se gândească asupra acestei solicitări”, a declarat judecătorul CSM Horaţiu Dumbravă.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a precizat după ședința CSM, că a solicitat judecătorilor ca în timp de o săptămână să îi trimită propunerile cu privire la neregulile din codul insolvenței care vor fi analizate de un grup de lucru din cadrul ministerului.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) atacă dur Guvernul și pune că: Adoptarea unui cod juridic, aşa cum este Codul insolvenţei, prin ordonanţă de urgenţă este un act fără precedent, care nesocoteşte flagrant dispoziţiile art.115 din Constituţia României, ce limitează în mod expres situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă.

În opinia acestora, noul Cod al insolvenţei este un act normativ de o importanţă deosebită, cu implicaţii majore asupra desfăşurării activităţii economice, astfel că prevederile acestuia necesitau adoptarea sa ca proiect de lege, precedată de o dezbatere publică reală şi urmată de o dezbatere în forul legislativ. În acesat mod, prevederile din noul cod ar fi fost aplicate în mod unitar şi ar fi duc la o mai buna administrare a procedurilor de insolvenţă.

Fără a avea o justificare obiectivă şi juridică reală, Guvernul României a decis, în mod iresponsabil, să adopte Codul insolvenţei fără a organiza o dezbatere publică reală, în primul rând cu instituţiile ce trebuie să asigure aplicarea corectă, unitară şi eficientă a dispoziţiilor din Cod, şi anume sistemul judiciar şi practicienii în insolvenţă. Întâlnirile organizate la Ministerul Justiţiei pe tema noului Cod al insolvenţei au avut loc în timpul vacanţei judecătoreşti, iar la acestea au participat extrem de puţini judecători specializaţi în acest domeniu”, se mai precizează în comunicatul de presă al UNJR.

Potrivit UNJR, în condiţiile în care noul Cod al insolvenţei va intra în vigoare în termen de 20 de zile, aprofundarea lui de către judecătorii sindici şi practicienii în insolvenţă nu va putea fi făcută în mod temeinic, astfel încât să poată fi asigurată aplicarea lui în mod unitar.

La fel de grav este şi faptul că, încălcând principiul transparenţei, Guvernul a adoptat un act normativ într-o formă ce a suferit modificări faţă de cea iniţială ce a fost afişată pe site-ul Ministerului Justiţei, creând astfel suspiciuni în legătură cu motivaţiile reale ale adoptării acestui act normativ”, se mai arată în comunicat.

UNJR atrage atenţia şi asupra faptului că o serie de prevederi din noul cod ridică serioase probleme de constituţionalitate, amintind în acest sens dispoziţiile referitoare la aplicarea actului normativ şi pentru procedurile de insolvenţă deschise anterior.

“În aceste condiţii, UNJR solicită Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Avocatul Poporului în vederea supunerii Codului insolvenţei controlului de constituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale, în principal în privinţa constituţionalităţii măsurii de adoptare a acestui act normativ prin ordonanţă de urgenţă”, se arată în comunicat.

UNJR mai solicită Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Parlamentul, pentru ca, în temeiul articolului 76 din Constituţie, să fie supusă dezbaterii în Parlament, în procedură de urgenţă, ordonanţa de adoptare a Codului insolvenţei.

De asemenea, solicităm Ministrului Justiţiei să explice public motivele pentru care a avizat acest act normativ fără a realiza un studiu de impact asupra sistemului judiciar, aşa cum se impunea cu necesitate, precum şi care sunt măsurile de ordin administrativ şi logistic pe care le-a luat pentru a asigura implementarea dispoziţiilor din noul cod al insolvenţei”, potrivit UNJR.

Uniunea Judecătorilor transmite Guvernului că sistemul judiciar nu este un loc pentru “experimente legislative care pot în mod rezonabil produce disfuncţionalităţi majore, având consecinţe nefaste directe pentru justiţiabili şi pentru întreg mediul de afaceri”.

Ignorarea semnalelor venite din interiorul sistemului judiciar- care e chemat să aplice noile dispoziţii legale în pripă şi fără a avea timp suficient pentru cunoaşterea şi aprofundarea lor, este un gest lipsit de responsabilitate”, susţin reprezentanţii UNJR.

Potrivit prevederilor noului cod al insolvenței, instituțiile mass-media aflate în procedură de insolvență, își pierd licența audiovizuală.

În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului” se spune în respectivul articol.

Întrucât singura televiziune aflată în procedură de insolvență este Realitatea TV, se pare că acel articol din lege adoptat prin ordonanță de urgență în Guvern pare a fi cu dedicație pentru trustul Realitatea Media.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata