Breaking news

CSM: Alina Bica a încălcat codul deontologic când s-a afișat cu Udrea la Paris

loading...

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit miercuri, că Alina Bica, Fostă șefă a DIICOT, a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, pentru că a mers cu Elena Udrea la shopping la Paris, în 14 februarie 2014.

alina bica - elena udrea - csmPatru luni și jumătate le-a luat celor de la CSM să stabilească că Alina Bica a încălcat codul deontologic al procurorilor și judecătorilor.

În şedinţa din data de 18 martie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că doamna Alina Mihaela Bica, fost procuror şef al DIICOT, a încălcat normele de conduită reglementate de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora „Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitate lor ”.  

Secţia pentru procurori a apreciat că, în principiu, relaţia de rudenie, căsătorie, afinitate şi prietenie dintre un magistrat şi orice altă persoană, inclusiv oameni politici, nu constituie o încălcare a normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În cazul de faţă însă, din probatoriul administrat, au rezultat elemente care o puteau determina pe doamna Alina Mihaela Bica să aibă reprezentarea faptului că afişarea publică a relaţiei de prietenie cu omul politic Elena Gabriela Udrea este de natură să afecteze aparenţa de imparţialitate în soluţionarea unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT, dosare vizând persoane din anturajul doamnei Elena Gabriela Udrea şi cunoscute  de către magistratul în cauză.

Potrivit dispoziţiilor art. 362 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 326/2005, hotărârea va fi redactată în termen de 20 de zile de la pronunţare, urmând a fi publicată pe pagina de internet a Consiliului.

Hotărârea Secţiei pentru procurori poate atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

Conform dispoziţiilor art. 362 alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru procurori prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al doamnei procuror.

Elena Udrea a fost fotografiată pe 14 februarie 2014, în timp ce se afla la shopping la Paris, alături de Alina Bica, șefa DIICOT, și de Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții.

Fotografiile au apărut pe un blog anonim, abia pe 30 octombrie 2014.

Pe 31 octombrie, Alina Bica a făcut presiuni asupra Directorului Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, ca Televiziunea Română să nu difuzeze convorbirea telefonică avută cu reporterul Andreea Anghel, în care șefa DIICOT și-a ieșit din minți și a agresat-o verbal pe reporteră întrebând-o pe un ton răspicat ”În ce poze am apărut? În ce ipostaze? Am apărut trăgând pe nas?”.

Iată dialogul halucinant dintre Alina Bica și reporterul TVR.

Reporter TVR: Doamnă Bica vă rugăm frumos să ne dați și…

Alina Bica: Nu comentez, vă rog din tot sufletul, nu comentez absolut deloc, e o chestiune privată, doriți să faceți dezbatere publică pe ea, dezbateți public, nu comentez, chiar nu e cazul.  

Reporter TVR: Totuși apăreți în niște poze….

Alina Bica: Ce am apărut doamnă?!  Acum bănuiesc că înregistrați convorbirea. În ce poze am apărut, n-aveți prieteni, nu ieșiti în weekend, am apărut în poziții dezolante. Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut. Nu aveți prieteni, nu ieșiți în weekenduri, nu vă duceți….?!!! Locuiți numai în casă?? În ce poziții am apărut?!!! Doi la mână, vreunul din documentele alea poartă semnătura mea doamnă?!!! În ce poziții am apărut? În niște poziții pe stradă.

Reporter TVR: Împreună cu doamna Udrea…

Alina Bica: E o problemă că e doamna Udrea?!

Reporter TVR: Dumneavoastră știți mai bine….

Alina Bica: Nu cred că am o problemă cu doamna Udrea, că nu văd de ce aș avea. Chiar nu înțeleg care este problema!!! Poziția publică și politică a doamnei Udrea este una, chestiunea privată este alta. Deci comentați ce doriți.

Reporter TVR: Mai este o problemă. Apar sume mari de bani cheltuite….

Alina Bica: Vă mai spun încă odată, ați văzut vreo chitanță cu numele meu, acele documente publicate pe site, au semnătura mea pe ele???

CSM a sesizat Inspecția Judiciară în cazul lui Bica abia în 5 noiembrie 2014, iar pe 20 noiembrie, șefa DIICOT a fost reținută de DNA pentru abuz în serviciu comis când era membru în Comisia centrală de despăgubiri a ANRP.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata