Breaking news

CSM a sesizat inspecția judiciară în cazul Adrian Năstase

loading...

Plenul CSM a hotarât în ședința de marți, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei magistraţilor care au instrumentat şi judecat dosarul ”Trofeul Calității”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut azi, aspecte ale evoluţiilor instituţionale şi  mediatice privind decizia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 20 iunie  în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Analiza Plenului a vizat, în special, intervenţiile, în calitate de autorităţi publice, ale unor instituţuii ale statului, intervenţiile publice ale unor asociaţii profesionale şi a reprezentanţilor acestora, persoane politice, profesionişti ai justiţiei şi formatori de opinie ce au generat atitudini de sfidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului.

În urma dezbaterii tuturor aspectelor ce au conturat un potenţial fără precedent de afectare a independenţei Justiţiei, cu majoritate de voturi, Plenul a decis luarea unor măsuri  menite să aşeze în limite de decenţă şi disciplină discursul şi acţiunile publice ale diverşilor exponenţi ai vieţii publice, responsabili de această escaladare.

În acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicită, în primul rând,  reprezentanţilor autorităţilor publice să manifeste rezervă în declaraţiile publice privind cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cere Avocatului Poporului, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România, responsabilitate instituţională, profesională şi, nu în ultimul rând, civică, în actele şi acţiunile promovate instituţional şi prin reprezentanţi. Plenul CSM consideră ca inadmisibile şi reprobabile atitudinile manifestate de aceste instituţii de a prelua apărări din cadrul unui proces aflat pe rol şi de a comunica, în mod public, adrese către CSM prin care  solicită răspuns la chestiuni cu care este investită doar instanţa de judecată.

Plenul CSM solicită corpului magistraţilor să ignore orice formă de presiune sau imixtiune în activitatea autorităţii judecătoreşti şi să adopte o atitudine intransigentă şi fermă în contracararea oricăror acţiuni menite să afecteze calitatea actului de justiţie şi profesia de magistrat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata