Breaking news

Cristinel Bîgiu, arestat preventiv după ce a fost prins luând mită, 50.000 lei

loading...
0 7

Cristinel Bîgiu, Președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost arestat preventiv duminică seară, în baza unui mandat emis de Tribunalul București, ca urmare a flagrantului organizat de DNA pe 6 decembrie, în urma căruia, Bîgiu a fost prins luând mită 50.000 de lei.

Cristinel Bigiu - baniPotrivit procurorilor DNA, Cristinel Bîgiu a primit mita prin intermediul lui Ionuţ Piţigoi, consilier județean, iar acesta preluase banii de la un director din CJ, într-o cutie de whisky, procurorii afirmând că Bîgiu voia să disimuleze mita printr-un contract de împrumut.

Procurorii DNA susțin faptul că: În perioada decembrie 2013- decembrie 2014, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu Marian Cristinel, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui Consiliului Judeţean, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte susmenţionate. În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu Marian Cristinel l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu Marian Cristinel să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei. La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia.

”În data de 06.12.2014, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel. Tot la data de 06.12.2014, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director. Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.

Cu ajutorul SRI, Băgiu cât și complicii acestuia au fost interceptați. Iată un fragment din stenogramele depuse de procurori la dosar:

“COJOCEA DRAGOŞ: Nu mi-ai zis bă, că eşti şi NICU şi eu te ştiam de IONUŢ. Bă!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Ă!

COJOCEA DRAGOŞ: Ţi-am luat şi eu un cadou din partea mea.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mulţam! Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: Nu ştiu dacă-ţi place marca asta?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: E bună? Da? Vezi tu acum… să nu te pună dracu` să tragi din ei că-l
întreb luni pe şefu`dacă ai tras din…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Bă, poate îţi dau doi pumni acuma …[cuvânt obscen]…

COJOCEA DRAGOŞ: Bă, vezi că…!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: …[râde]… De handicapat”.

Ulterior, consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi s-a întâlnit cu preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, spunându-i că are cei 50.000 de lei de la Cojocea şi întrebându-l care este destinaţia banilor.

Discuţia ambientală surprinsă de procurori în baza unui mandat emis de instanţă arată preocuparea lui Bîgiu de a nu se afla de suma de bani. Astfel, din înregistrări reiese că Bîgiu a vrut să ştie cât mai multe detalii legate de comportamentul lui Cojocea în momentul în care a dat banii.

“BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Într-o sticlă de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci d emii.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Nu număratul. În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Îm?

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Niciun context, nu.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, da’ a spus cincizeci saunu ştiu ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Da, da, da!

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Putea să fie ceva grav?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Sper că nu, adică, nu cred.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Eu d-asta ţi-am zis să….

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Cred că nu.

(…)

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Hai! Şi mai zi-mi şi mie… Hai, că nu închide în două minute, ce mai zicea ăla?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nimic, am stat de vorbă de Revelion, de astea…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că, ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mă duc să…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Da’ nu înţelegce zici! De ce zici….?.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: E periculos acuma cu toate nebuniile astea la televizor…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Şi n-ai, n-ai discutat? Nu ţi-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?”

Duminică seară a fost arestat și Florin Colgiu, finul șefului CJ Buzău și președinte TNL Buzău, acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Decizia tribunalului București nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel București.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata