Breaking news

Crinuța Dumitrean, reținută de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale

loading...
0 3

Crinuța Dumitrean, fostă șefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost reținută luni seară, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA, în dosarul retrocedărilor ilegale în care a fost arestată Alina Bica.

crinuta dumitreanCrinuța Dumitrean a fost audiată luni la DNA, după care, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore sub acuzația de abuz în serviciu.

„La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase. Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării. Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Alături de Crinuța Dumitrean, luni, a fost reținută de DNA, tot pentru 24 de ore, și VASILESCU OANA, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor și membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

În cursul zilei de marți, Crinuța Dumitrean și Vasilescu Oana vor fi duse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Tot luni, DNA, a cerut Camerei Deputaților, încuviințarea arestului preventiv a deputatului PDL, Teodorescu Cătălin Florin, acuzat în același dosar de abuz în serviciu.

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Principalul beneficiar al abuzului în serviciu comis de membrii Comisiei de Restituiri din cardul ANRP, este prietenul Elenei Udrea, Gheorghe Stelian, care este cercetat penal sub control judiciar.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata