Breaking news

Credit dubios luat de la CEC Bank de Ioana Băsescu. Președintele folosește instituțiile statului în scop personal

loading...

Achiziția terenul de aproximativ 300 de hectare în comuna Nana din județul Călărași, dezvăluie încă odată, modul în care Băsescu folosește instituțiile publice în interes propriu și personală, fără nicio jenă.

ioana basescu credit cec bankBăsescu și-a pus fiica cea mare să-i cumpere 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana din județului Călărași, pentru că președintele are o mare dorință: să devină fermier.

Și pentru că Băsescu confundă România cu propria moșie, și-a pus consilierul pe agricultură, pe Adrian Rădulescu, plătit din bani publici, să se intereseze de terenul agricol.

Iar pe procurorul Lucian Papici de la DNA, l-a pus să cerceteze terenul să vadă dacă există sau nu revendicatori ca să nu cumva să aibă probleme cu achiziția.

După ce Rădulescu a găsit terenul fertil și compact în suprafață de 300 de hectare, iar Papici l-a asigurat că totul este în regulă, Băsescu i-a cerut lui Radu Ghețea, șeful CEC Bank, bancă de stat, să-i dea fiicei lui, Ioana Băsescu, un credit agricol de doar un milion de euro.

Și uite așa, dintr-un foc, Băsescu a folosit Administrația prezidențială, DNA și CEC Bank pentru afaceri de familie.

Toate aceste lucruri au ieșit la iveală, pas cu pas, grație presei românești. Încolțit din toate părțile, Băsescu a început să dea din casă și să confirme, fără să vrea, informațiile, parțial, dar în stilul personal.

Eu am convins-o pe fiica mea, să facă acest lucru pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar. Creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale. Este credit ipotecar pentru agricultură. Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu pentru că eu vreau să fiu fermierul, v-am anunţat de multă vreme că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău”, a declarat Băsescu pe 8 noiembrie 2013.

După ce Antena 3 a dezvăluit pe 11 noiembrie, la Sinteza Zilei, că procurorul Papici a cercetat terenul pe care urma să-l cumpere Băsesscu, ca să vadă dacă nu există revendicatori, președintele a spus miercuri seară că nu l-a cunoscut în viața lui pe procuror.

”Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal. Între timp, am aflat şi care este geneza falsului care a plecat, bineînţeles, tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă şi premierul Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare. N-a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Pur şi simplu este o mistificare a adevărului”, a declarat Băsescu pe 13 noiembrie 2013.

Tot miercuri seară, Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a dezvăluit faptul că în octombrie, Băsescu l-a sunat și i-a cerut să nu îl schimbe din funcția de șef al CEC Bank pe Radu Ghețea. Adică pe cel care i-a dat creditul de un milion de euro fiicei președintelui.

M-a sunat, acum 2-3 săptămâni, pentru că atunci era în procedură schimbare a modului în care este administrat CEC Bank. Domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte pentru a nu fi schimbat din funcţie. M-a rugat… I-am spus că în momentul luăm o decizie de administrare al CEC Bank, vom face o procedură de evaluare a managementului şi vom lua o decizie”, a declarat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Dat de gol de Ministrul Chițoiu, Băsescu a fost nevoit ca prin intermediul purtătorului de cuvânt, să recunoască intervenția pentru Ghețea, da spune că nu a făcut decât să respecte Constituția și să o aplice până la ultima virgulă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) – domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României”, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

CEC Bank scrie pe site-ul oficial că suma maximă pe care banca o poate acorda ca și credit unei persoane fizice este de 700.000 de euro pe o perioadă de maxim 35 de ani. Ioana Băsescu a primit un milion de euro credit pentru o perioadă de 30 de ani.

În mod normal și legal, potrivit normelor bancare, creditul agricol de la CEC Bank putea fi luat de Ioana Băsescu doar dacă avea activitate de câțiva ani în agricultură. Dar pentru că este fata lui Băsescu, orice este permis.

Pentru că miroase de la o poștă a trafic de influență, spălare de bani și acordare de credit bancar fraudulos și abuz în serviciu, Ponta a anunțat miercuri că se va face o comisie parlamentară care să stabilească în ce condiții s-a făcut achiziția terenului de către familia Băsescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata