Breaking news

Corlățean: Dacă ne amână iar aderare, s-ar putea să nu mai fim interesați de Schengen

loading...

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri seară că România s-ar putea să nu mai fie interesată de aderarea la Schengen, dacă săptămâna viitoare la consiliul JAI, se va amâna din nou această decizie.

corlatean schengenTitus Corlățean spune că România s-ar putea să nu mai prezinte interes în privința aderării la Schengen din cauza amânărilor repetate și nejustificate.

”Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (…) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat Corlăţean, vineri seară la Realitatea TV.

El a subliniat că o eventuală nouă amânare a deciziei “ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate”.

Încă o dată, pot fi raţiuni de diferite naturi şi sunt. Unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom’ne, avem probleme cu migraţia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce„, a spus ministrul de Externe.

El a subliniat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun.

 “Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (…) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces” , a afirmat Corlăţean.

Ministrul a spus că principala țară care trebuie convinsă pentru ca România să intre în Schengen.

Victor Ponta a declarat, vineri seara, că România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea.

În replică la declarațiile Ministrului de Externe, Traian Băsescu a spus că se delimitează de spusele acestuia și îl îndeamnă să renunțe la această poziție.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata