Breaking news

Copil mort la Spitalul Marie Curie după ce medicul Cîrstoveanu a amânat transferul la o clinică din Italia

loading...

Maria Patricia Guțoiu, fetița născută pe 22 martie 2016 cu o malformație la inimă, ce trebuia operată la o clinică din Italia pe 21 aprilie 2016, a murit la patru zile după ce medicul Cătălin Cîrstoveanu nu a mai plecat cu fetița invocând ”lipsa unui telefon de confirmare de la medicul italian”.

patricia mari gutoiu - copil mort marie curieMaria Patricia Guțoiu s-a născut pe 22 martie la maternitatea din Buzău. La două zile de la naștere medicii au observat că micuța are probleme respiratorii și au internat-o la terapie intensivă. Întrucât nu au putut stabili un diagnostic, fetița a fost transferată la Spitalul Marie Curie din București. O echipă de medici coordonată de doctorul Cîrstoveanu Cătălin au constatat că fetița are o problemă gravă de sănătate, cord stâng hipoplazic. Deși era șeful Secției ATI de nou născuți de la Spitalul Marie Curie, Cătălin Cîrstoveanu nu a ajutat familia copilului, să facă demersurile necesare transferului fetiței într-un spital din Europa pentru a fi operată.

Cu ajutorul unei românce stabilită în Italia, părinții Mariei au reușit să găsească o clinică din Italia, unde medicul Bruno Munzi s-a oferit să o opereze.

Costurile cu operația erau acoperite de statul român prin formularul E112 eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Însă, pentru a putea transporta fetița în Italia, medicul Cîrstoveanu le-a spus părinților că le trebuie circa 13600 de euro pentru aeronava medicală.

Pe 14 aprilie, medicul i-a anunțat pe părinți că este dispus să însoțească fetița până în Italia cu un avion de linie și astfel costurile se reduceau la 4000 de euro.

În câteva zile, părinții au strâns banii din donații, exclusivNEWS.ro publicând pe 14 aprilie un anunț umanitar în urma căruia mai mulți români au donat bani.

Iulian Dănuț Guțoiu, tatăl micuței Maria, a fost informat de medicul Cîrstoveanu de faptul că pe 21 aprilie la ora 17.00, va pleca cu fetița la clinica din Italia și i-a spus să cumpere biletele de avion inclusiv pentru întoarcerea medicului în țară.

Tatăl fetiței a cumpărat biletele, a mers joi dimineață la spital și surpriză, fetița nu a mai plecat în Italia. Motivele nu sunt nici acum clare.

Inițial li s-a spus părinților că nu mai pot pleca cu fetița întrucât cei de la Clinica din Italia nu o mai primesc întrucât au probleme cu secția ATI. După ce părinții au sunat la Clinica din Italia prin intermediul româncei care îi ajutase medicii de acolo le-au spus că ei nu au refuzat copilul ci doar că medicul Cîrstoveanu nu ar fi confirmat transferul copilului pe 21 aprilie 2016. Medicul din Italia a transmis celor de la Marie Curie faptul că pot primi fetița pe 21 aprilie, însă nu au primit confirmarea de la București.

Joi, 21 aprilie 2016, în jurul orei 14.00, medicul Cîrstoveanu și-a făcut apariția la Spitalul Marie Curie și le-a spus părinților că el nu pleacă cu fetița până când nu primește un telefon de la Medicul Bruno Muzi care să-i confirme că poate pleca cu copilul.

Copilul nu a mai fost transportat în Italia, banii, 1000 de euro dați pe bilete, s-au pierdut. Între timp starea fetiței s-a agravat și duminică noapte a murit. Încă de vineri seară, părinții fuseseră informați de medicii de la Marie Curie că fetița lor este în stare gravă și că nu cred că mai trăiește până marți, azi, când era reprogramată să fie transferată la clinica din Italia.

Luni, când părinții au mers la spital, medicul Cîrstoveanu a schimbat și tonul și atitudinea față de ei. Luni, medicul le-a spus părinților că defapt fetița nu avea nicio șansă, chiar dacă se ducea în Italia și că e mai bine că a murit la București că altfel dacă deceda în Italia erau nevoiți să strângă alți bani pentru a o aduce acasă. Le-a mai spus părinților că ”multe lucruri au fost împotriva lor”, că el i-a ”lăsat vreo două zile să vadă ce înseamnă să te ocup de transferul unui copil”, că el nu avea nevoie de părinți ezitanți,  că i-a ”văzut cu probleme”, precizând că el nu are timp să dea ”declarații pe la poliție și procuratură”.

Mai pe românește, medicul Cîrstoveanu a recunoscut părinților că nu s-a implicat mai clar în cazul fetiței întrucât aceștia își manifestaseră intenția de a da în judecată medicii care o îngrijiseră pe mămică în timpul sarcinii. Și toate astea după ce medicul le-a spus în prima zi când au mers cu copilul la Marie Curie că în mod normal un astfel de făt nu trebuia născut ci avortat. Cu alte cuvine, medicul le dăduse de înțeles că cei care au supravegheat sarcina nu au spus părinților că copilul lor avea o malformație gravă la inimă deși se făcuseră și ecografii 4K.

Dacă la început le-a vorbit arogant, și a refuzat să-i ajute deși o putea face, luni, i-a invitat la el în cabinet și s-a oferit să îi ajute cu transportul fetiței la Buzău, prin intermediul unor fundații.

Însă când părinții i-au cerut ajutorul pentru a o duce în Italia, prin intermediul altor fundații cu care el colabora, medicul Cîrstoveanu a refuzat.

În mod surprinzător sau nu, azi, când în mod normal Maria trebuia transportată la Clinica din Italia, medicul Cîrstoveanu a plecat cu alt copil la un spital din Europa.

Maria Patricia Guțoiu s-a născut cu o malformație gravă la inimă, a trăit doar 32 de zile deși avea o șansă la viață dacă ar fi fost transportată la timp la Clinica din Italia.

Deși au inima sfâșiată și vor să primească multe răspunsuri de la medici, părinții Mariei au declarat pentru exclusivNEWS.ro că nu vor acționa în instanță niciun medic pentru moartea fetiței lor.

loading...
1 Comentariu
  1. Bogdan spune

    Numai idiot sa fii sa te comporti cu o asemenea indiferenta fata de un mic copil…
    Imi pare nespus de rau ca a avut loc aceasta tragedie!
    Condoleante parintilor!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata