Breaking news

Copiii care învață într-un container metalic, vor avea în curând o școală adevărată

loading...

Copiii din satul hunedorean Holdea care acum învață într-un container metalic, vor avea în curând o școală adevărată, prin campania „Nu ești singur pe lume”.

scoala container holdeaSituația copiiilor din satul hunedorean Holdea, care învață într-o baracă metalică de 15 metri pătrați și care a făcut vâlvă în presă – este pe cale să se schimbe radical.

Caravana Europa FM încărcată cu materiale de construcție, a ajuns pe 9 august, în Holdea, acolo unde împreună cu primăria comunei Lăpugiu de Jos vom construi o școală adevărată. Proiectul face parte din campania umanitară  „Nu ești singur pe lume”, demarată de Europa FM la finalul anului trecut.

Cele 4 TIR-uri cu materiale de construcție sunt deja în drum spre județul Hunedoara iar autoritățile locale speră ca, la finalul lunii septembrie, copiii de clasele I-IV, care acum învață în baraca metalică, să se mute în noua lor școală.

Lucrările deja au demarat, a fost turnată fundația noii școli iar de îndată ce va ajunge caravana Europa FM, vor începe lucrările de ridicare a clădirii. Noua școală va avea aproximativ 150 de metri pătrați.

Reporterul Europa FM, Victor Marin a rămas impresionat de satul Holdea, un sat mic, dar cu oameni gospodari: Poate părea ciudat, dar pentru locuitorii din satul hunedorean Holdea, şcoala din container a fost o soluţie cât de cât decentă, în condiţiile în care sprijinul autorităţilor se tot lăsa aşteptat. Sătenii au ales să mobileze un modul folosit în construcţii, decât să-i pună pe copiii care abia împliniseră 6 ani să-şi petreacă aproape jumătate din zi pe drumuri, până la şcoala din satul vecin şi înapoi acasă.

Satul Holdea a avut la un moment dat o școală. Acum, însă, construcția este în paragină iar pereții stau să cadă. Şcoala din Holdea s-a închis în 1991. Containerul a apărut în 2008. Între timp, toţi copiii din sat au făcut naveta cu trenul până în Ohaba, localitate aflată la 9 kilometri. Printre ei şi Mihaela Panicar, mama unui băiat care învaţă, acum, în container. Ea spune că programul era absolut epuizant pentru copiii de numai 6 ani: Trenul pleca din Holdea la 6:30. Făceam cam 10 minute şi aşteptam să înceapă şcoala la ora 8:00.

Cursurile se încheiau la ora 12:00 şi trenul care îi ducea înapoi în Holdea venea la ora 16:00. Planurile pentru noua clădire erau gata demult, dar primăria nu a avut bani pentru începerea lucrărilor.

Anii au trecut şi primarul comunei Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean a primit multe promisiuni şi foarte puţin ajutor: În acest container au intrat şi deputaţi actuali ai României, care în campanie electorală au promis că mă sprijină. După ce au ajuns, din nou, deputaţi… nu m-au mai căutat.

Copiii din Holdea merită să înveţe într-o şcoală adevărată. De aceea, caravana Europa FM, încărcată cu materiale de construcţii, ajunge în satul hunedorean.

Cu ajutorul companiilor Xella România, Policolor şi Raiffeisen Bank, care s-au implicat în campania umanitară Europa FM „Nu ești singur pe lume” le putem oferi copiilor din satul Holdea un viitor mai bun.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata