Breaking news

Constantin Nicolescu, Președintele CJ Argeș, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

loading...

Curtea de Apel București a triplat închisoarea pentru Președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, stabilită de Tribunalul București.

constantin nicolescuPreședintele CJ Argeș a fost condamnat luni la trei ani și patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București.

Instanța a admis astfel apelul procurorilor la decizia Tribunalului București, din  28 mai, care îl condamnase pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Constantin Nicolescu îi vor fi interzise timp de doi ani mai multe drepturi, printre care acela de a alege și a fi ales, și îi va fi confiscată suma de 66.518 lei primită ca mită de la Gheorghe Cornel Penescu.

Constantin Nicolescu a fost obligat și la plata 17.000 lei cheltuieli judiciare către stat, iar inculpații Popa Ion, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Despan Florian, Andrei Călin Ioan, Nicolae Ion, Dumitrache Gheorghe, Mircea Tudor și Grigore Dobre, la plata sumei de câte 3.500 lei.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA pentru mai multe fapte de corupție și fraudare de fonduri europene.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cornel Penescu, acționar majoritar al SC PIC SA Pitești, pentru dare de mită în formă continuată, precum și Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, și Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, Consiliul Județean Argeș a accesat un program de finanțare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucție a patru unități școlare de pe raza județului Argeș, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundațiile din perioada aprilie — august 2005.

Fondurile au fost solicitate în condițiile în care niciuna dintre unitățile școlare nu a fost afectată de inundațiile din perioada invocată.

”În cererea de finanțare a fost menționat un document intitulat ‘Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș’, document care, în fapt, nu există, situație despre care avea cunoștință inculpatul Nicolescu, în virtutea funcției sale de vicepreședinte al Comitetului județean pentru situații de urgență. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanțare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeș, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanțare externă nerambursabilă de tip PHARE”, susține DNA.

Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât și pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relații contractuale și în raporturi juridice cu familia inculpatului.

Cornel Penescu a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul București, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare.

În același dosar, fostul primar al municipiului Curtea de Argeș Gheorghe Nicuț a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și patru luni închisoare și doi ani interzicerea unor drepturi, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani și patru luni.

În timp ce primarul municipiului Câmpulung Muscel Călin Ioan Andrei a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și patru luni închisoare și doi ani interzicerea unor drepturi cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani și patru luni.

Aceeași pedeapsă a mai primit-o Ion Ștefan, primarul comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș și Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești.

Curtea de Apel a mai decis condamnarea la doi ani de închisoare a lui Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani.

Inculpații Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA Pitești și Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au fost condamnați la câte cinci luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani și cinci luni.

Ceilalți inculpați din dosar au fost achitați, respectiv Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiași firme, Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier.

Decizia Curții de Apel București nu este însă definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata