Breaking news

Compania de Autostrăzi a acordat un contract unei firme inexistente

loading...

România țara tuturor posibilităților ilegale. Compania Națională de Autostrăzi a acordat în 2006, un contract de consultanță în valoare de 3 milioane euro, cu șase zile înainte ca firma câștigătoare  să fie înființată în mod oficial.

autostrada-transilvania-constructieFirma câștigătoare, Ascot Engineering Services SRL, care a primit contractul de consultanță din partea Companiei de Autostrăzi din România,  a fost înfiinţată în 9 octombrie 2006, la patru luni după ce au început procedurile de licitaţie şi la şase zile după ce compania a depus oferta cu care a câştigat licitaţia, conform hotnews.ro. Trei britanici sunt acționarii firmei Ascot Engineering Services SRL, iar doi dintre asociații firmei erau  angajaţi la Compania de Autostrăzi în timp ce se derula licitaţia de 3 milioane de euro.

Potrivit documentelor licitaţiei, Ascot Engineering Services SRL a câştigat licitaţia având oferta financiară cea mai scumpă, 3 179 000 euro, faţă de consorţiul de companii clasat pe locul doi, care a oferit preţul 2 677 000 euro. Compania a câştigat contractul după ce comisia de licitaţie i-a acordat un punctaj mai bun pentru oferta tehnică. Ascot Engineering Services SRL a participat la licitaţie, deşi compania nu era oficial înregistrată la Registrul Comerţului.Istoricul companiei arată că cererea de înregistrare a Ascot Engineering Services SRL a fost depusă la Registrul Comerţului pe data de 6 octombrie 2006 iar pe 9 octombrie societatea a fost înregistrată oficial. Potrivit desfăşurătorului licitaţiei, pe data de 3 octombrie comisia de licitaţie din cadrul CNADNR a deschis ofertele tehnice.

Potrivit articolul 41 din legiea achiziţiilor publice, orice operator economic are dreptul de a participa la o procedura de atribuire. Aceeaşi lege defineşte operatorul economic drept persoană fizică sau juridică. În cazul de faţă, Ascot Engineering Services SRL este o persoană juridică. Legea 31/1990, articoul 41, aliniatul 1 menţionează că o societate comercială devine persoană juridică de la data înmatriculării în Registrul Comerţului. După cum atesta şi Monitorul Oficial, Ascot Engineering Services SRL a devenit persoană juridică pe data de 9 octombrie 2006, la şase zile după ce a depus oferta tehnică pentru licitaţia pe care a şi câştigat-o ulterior.

“BEI supervizează licitaţii sub aspectul repectatii legislaţiei europene. Noi nu putem însă comenta contracte în care nu suntem parte semnatară”, a spus reprezentantul BEI, Dusan Ondrejicka. Neoficial însă, reprezentanţii biroului investigaţii şi antifrauda din cadrul băncii s-au autosesizat şi au demarat o investigaţie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata