Breaking news

Comandamentul de iarnă, activat ca urmare a Codului portocaliu de ninsori emis de meteorologi

loading...

Ministerul Transporturilor a activat vineri, Comandamentul de Iarnă, ca urmare a informării făcute de Institutul Național de Meteorologie privind iminența ninsorii la nivel de cod portocaliu.

comandament de iarnaAdministraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare “COD PORTOCALIU” de ninsori, intensificări ale vântului (75-80 km/h) şi viscol pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18:00 – 26 ianuarie, ora 18:00. Drept urmare a fost activat Comandamentul de iarnă la Ministerul Transporturilor.

Comandamentul de Iarnă are responsabilitatea de a acționa pentru curățarea, asigurarea fluenței și buna funcționare a infrastructurii feroviare (gări și liniile de cale ferată), aeriene (aeroporturi), maritime și fluviale (porturi, șenale și căi navigabile pe Dunăre și mare).

Îndeplinirea acestei misiuni de intervenție se realizează în condițiile unor intemperii normale de sezon, urmând ca situațiile speciale, determinate de cantitatea și durata ninsorii, să fie tratate special, împreună cu alte măsuri ce țin de siguranța călătorilor, mergând până la închiderea unor rute. Astfel, s-au luat măsuri de pregătire la CFR Infrastructură (ce se coordonează cu CFR Marfă și CFR Călători), la Administrația Fluvială a Dunării de Jos – RA Galați (ce intervine pentru asigurarea navigației pe Dunăre) și la cele patru aeroporturi din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroportul Henri Coandă și Aeroportul Aurel Vlaicu din București, aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța și Aeroportul Traian Vuia din Timișoara”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor, remis exclusivNEWS.ro.

Pregătirile pentru Comandamentul de Iarnă s-au desfășurat în două etape: septembrie – octombrie 2013, când s-a efectuat evaluarea resurselor și planificarea și noiembrie-decembrie 2013, inspecția la fața locului a utilajelor, materialelor și procedurilor de intervenție.

Astfel, la CFR Infrastructură au fost inventariate și verificate macazele, starea tehnică a celor 34 de pluguri din dotarea CFR Infrastructură, stocul de panouri parazăpadă care a fost deja montat pentru protejarea căilor ferate expuse și vulnerabile.

Vagoanele plug de zăpadă vor interveni în caz de ninsoare, doar dacă grosimea stratului de zăpadă nu depăşeşte un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor de zăpadă şi a intensităţii viscolului nu există siguranța că trenul va ajunge în staţia vecină, șeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei.

Pentru asigurarea continuității transportului naval, au fost pregătite de intervenție remorcherele de spargere a gheții și au fost încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii în caz de nevoie.

Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

Conducerea executivă a Comandamentului de Iarnă al Ministerului Transporturilor este asigurată de Nicolae Buică, secretar de stat, Valentin Trifan, secretar general adjunct și de Constantin Aurelian, consilier al ministrului.

CFR Călători precizează că trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, la nivelul companiei fiind instituit Comandamentul de Iarnă.

Pentru preîntâmpinarea unor eventuale perturbări în circulaţia feroviară,  CFR Călători  ia deja următoarele măsuri:

  • asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă și pregătirea materialului rulant pentru circulație în condiții de iarnă;
  • suplimentarea echipelor de intervenție și asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri, etc);
  • pregătirea  suplimentară a garniturilor.

Judeţele care se vor afla sub incidenţa “Codului Portocaliu” sunt: Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Municipiul Bucureşti

CFR SA a activat comandamentele de iarnă la nivel central şi teritorial pentru intervalul 24 – 26 ianuarie, care vor funcţiona în perioada în care sunt anunţate fenomene meteo nefavorabile, conform avertizării Cod Galben şi Cod Portocaliu de ninsori abundente şi viscol, în 27 de judeţe din sudul şi sud-estul ţării, inclusiv în Municipiul Bucureşti.

Dispeceratele vor funcţiona în dispozitiv complet, cele 8 regionale teritoriale de cale ferată fiind dotate cu 34 pluguri de zăpadă – necesare în orice situaţie de urgenţă, iar personalul feroviar activat va acţiona, funcţie de evoluţia acestor fenomene meteorologice.

În prima parte a intervalului de cod portocaliu, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv în Municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. De asemenea, în acelaşi interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt şi ninsoare, valabilă pe raza de 16 judeţe din zona de sud şi sud-est.

În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. În plus, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata