Breaking news

Codul penal e neconstituțional. CCR respinge superimunitatea parlamentarilor

loading...

Curtea Constituțională a României a stabilit miercuri, cu unanimitate de voturi că modificările aduse de Parlament la noul Cod Penal sunt neconstituționale.

codul penal la ccrCurtea Constituţională a admis astfel sesizările PDL și Înaltei Curți de Casație și Justiție, privind modificările aduse Codului Penal de către Parlamentul României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, a decis, cu unanimitate de voturi, următoarele:

  1. Admiterea obiecţiei şi constatarea neconstituţionalităţii art.I pct.5 şi art.II pct.3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care înlătură din categoria funcţionarilor publici şi a funcţionarilor pe Preşedintele României, pe deputaţi şi senatori, precum şi pe persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţate de la bugetul de stat. Aceste dispoziţii încalcă art.1 alin.(1) şi (5) din Constituţie referitor la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) care consacră principiul egalităţii în drepturi, precum şi art.11 alin.(1) privind obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale.
  2. Admiterea obiecţiei şi constatarea neconstituţionalităţii art.I pct.2 şi art.II pct.5 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, privind modificarea art.741 din actualul Cod penal, respectiv a art.3091 din noul Cod penal, dispoziţii care reglementează o cauză de reducere şi de înlocuire a pedepselor pentru anumite infracţiuni, denumite generic „infracţiuni prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil în bani”. Aceste dispoziţii sunt neconstituţionale raportat la art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie referitoare la statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor în ceea ce priveşte claritatea şi previzibilitatea normelor, art.21 privind accesul liber la justiţie şi art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.
  1. Admiterea obiecţiei şi constatarea neconstituţionalităţii articolului unic din Legea pentru modificarea art.2531 din Codul penal, care înlătură funcţionarii publici din sfera subiecţilor activi a infracţiunii de conflict de interese şi care exceptează din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea şi semnarea actelor administrative, precum şi cele care privesc creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară şi profesională. Aceste dispoziţii încalcă art.1 alin.(1) şi (5) din Constituţie referitor la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) care consacră principiul egalităţii în drepturi, precum şi art.11 alin.(1) privind obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale.

Urmare a acestor valuri de critici și reacții dure, Crin Antonescu și Victor Ponta, cer rediscutaea legii Codului Penal.

Eu îi propun, îi fac o sugestie președintelui Camerei, domnul Valeriu Zgonea, ca în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în plenul Camerei Deputaților și dacă Regulamentul Camerei permite, nu mai știu care este actuala configurație, să o repună în discuție în plenul Camerei Deputaților, pentru o discuție transparentă, deschisă, amănunțită, cu argumente, pentru că încă o dată o spun: Da, anumite categorii de demnitari, demnitarii toți, în general, nu sunt funcționari publici și nu putem rămâne în această chestiune neclară. Pe de altă parte, să adăugăm sau să menținem toate articolele care mențin răspunderea tuturor categoriilor de demnitari în fața tuturor legilor despre care vorbim”, a spus Crin Antonescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata