Breaking news

Codruț Şereş a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru trădare

loading...

Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte, la 6 ani de închisoare cu executare pentru trădare şi la încă 5 ani pentru aderare la grup infracţional.

codrut seresCompletul de trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis marți, să-i condamne la închisoare cu executare pe foștii miniștrii, Codruț Sereș și Zsolt Nagy, în dosarul de spionaj, alături de  consultantul bulgar Stamen Stanchev.

Codruț Sereș, fost Ministru al Economiei, a primit 6 ani de închisoare pentru trădare și încă 5 ani pentru aderare la grup infracțional.

În timp ce  fostul ministru al Cmunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 5 ani de închisoare pentru aderare la grup infracţional.

Foştii miniştri sunt acuzaţi că ar fi divulgat informaţii secrete unor “băieţi deştepţi” interesaţi de privatizarea unor firme din energie şi comunicaţii. Printre cei care au obţinut datele se numără şi consultantul bulgar Stamen Stanchev.

Procurorul  DIICOT a cerut pedepse cu executare pentru inculpaţii din dosarul privatizărilor strategice, după ce a arătat că dovezile de la dosar probează infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi.

Anchetatorul a arătat că toate dovezile arată aderarea, sprijinirea şi complicitatea la faptele unui grup infracţional organizat, precum şi fapta de trădare prin transmiterea de secrete, pentru care este judecat Şereş. Procurorul nu a individualizat pedepsele, dar a depus concluzii scrise.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pe 30 martie 2009, pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy în dosarul privatizărilor strategice.

Tot în acest dosar au fost trimişi în judecată şi Călin Mircea Flore, senior director Credit Suisse First Boston (CSFB) Europe Ltd. Londra, cu dublă cetăţenie, română şi engleză, cetăţeanul ceh Michal Susak, Kerekeş Gabor şi Mustafa Oral, de origine turcă.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a conexat pe 11 aprilie 2009 dosarele lui Vadim Benyatov, acuzat de spionaj, cu cel al lui Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis conexarea acestui dosar cu cel al foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2006, în calitate de ministru şi preşedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codruţ Şereş ar fi contribuit intelectual şi material la culegerea, obţinerea şi transmiterea de date şi informaţii confidenţiale, secrete economice şi comerciale.

În rezoluţiile întocmite de procurori se arată că fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe întâlniri, în cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma să fie promovat în Guvern, privind vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, aflat în portofoliul MEC-OPSPI, în favoarea Asociaţiei salariaţilor Petrom (PAS), controlată de Liviu Luca.

Proiectul de lege nu a fost adoptat însă de Guvern, din cauza opoziţiei unor miniştri. Pe 18 aprilie 2007, Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Radu Mihai Donciu au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, precum şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Potrivit procurorilor, Vadim Benyatov a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat extern, format din Stamen Stancev, Susak Michal, Mustafa Oral, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei, şi Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au declarat în fața instanței că sunt nevinovați și au declarat recurs la decizie. Recursul va fi judecat de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata