Breaking news

Cod roșu de inundații pe râul Jiu

loading...

Râul Jiu se află, până azi la ora 20.00, sub cod roşu de inundaţii în zona staţiei hidrometrice Răcari din judeţul Dolj, unde apa a depășit cu doi metri cota de atenție.

inundatii raul jiuȘedință de urgență la Guvern după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod roșu de inundații pe cursul râului Jiu. Autoritățile locale și județene au început să evacueze persoanele aflate în apropierea albiei râului.

Sunt monitorizate în permanență lucrările de apărare de pe sectoarele aflate sub avertizare, ținând cont de prognozele emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor, care estimează depășiri ale cotelor de inundație prin compunere și propagare pe râul Jiu și alfuenții acestuia Motru, Gilort și Cosustea.

Administratia Nationala „Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa Jiu, a mobilizat echipele de interventie operativa formate din 11 cadre TESA si 40 de muncitori sub directa indrumare a inginerului sef si directorului SGA , care monitorizeaza permanent lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor (diguri pe raza jud. Dolj incepand de la limita cu jud. Mehedinti, com. Salcia, pana la Dabuleni, limita cu judetul Olt).

Pe sectorul Racari-Isalnita (raul Jiu), zona Racari-Scaiesti-Cotofeni au fost formate depozite temporare de nisip si au fost adusi in zona 5000 de saci. In zona actioneaza 2 basculante, o vola si un multifunctional, care au intervenit la limitarea scurgerilor din canale catre Jiu.

De asemenea, s-au asigurat ca mijloace de interventie un incarcator frontal ICB, doua autobasculante, un camion de transport materiale, doua autoutilitare pentru transport materiale, patru autoturisme pentru transport muncitori si personal tehnic si sunt asigurati pe puncte de lucru un numar de saci astfel :

  • la canton Silvestru sunt pregatiti 80 de saci cu nisip si 1000 de saci goi;
  • la canton Nedeia sunt pregatiti 6000 de saci goi;
  • la canton Bistret sunt pregatiti  8000 de saci goi;
  • la canton Bistret s-au transportat 4 rabe cu balast si 2 cu nisip iar la canton Nedeia 2 rabe cu nisip in vederea umplerii sacilor daca situatia o impune.

Astăzi la ora 7:00, s-au înregistrat depășiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE la staţiile hidrometrice:

  • spatiul hidrografic Somes Tisa

Crasna-Domăneşti (500+24)-jud. SM, Berveni (590+19)-jud.SM, Barcău-Marghita (300+4)-jud. BH;

  • spatiul hidrografic Banat

Bega Veche-Pişchia (150+) şi Beregsău (300+22)-jud. TM, toate pe sectoare îndiguite;

  • spatiul hidrografic Jiu

Terpeziţa-Gabru (270+3)-jud. DJ, Jiu-Răcari (430+44)-jud. DJ, Jilţ-Tuceni (400+84)-jud. GJ, Gilort-Turburea (350+5)-jud. GJ, Motru-Broşteni (500+20)-jud. MH, Coşuştea-Corcova (300+24)-jud. MH;

  • spatiul hidrografic Olt

Lotru-Vl. lui Stan (190+14)-jud. VL, Bistriţa-Băbeni (200+5)-jud. VL,  Olteţ-Oteteliş (170+24)-jud. VL şi Nistoreşti (150+12)-jud. VL.

De asemenea, au fost atinse Cote de atenție pe râurile din bazinele Someș Tisa, Crișuri, Banat, Jiu, Olt, Argeș, Buzău și Siret.

Până în prezent, au fost semnalate pagube din scurgeri pe versanți și băltiri în bazinul Jiului, în Târgu Jiu și Craiova.

Totodată, în zona Cernătești jud. Dolj, în urma revărsării râului Raznic peste deponia  rezultată în urma decolmatării, a fost afectată o locuință iar apa a pătruns în cca 40 de gospodării. S-a intervenit prin construcția unui dig de devirere din saci de nisip de 35 m cu o înălțime de 50 cm pentru a modifica scurgerea apelor către casa afectată. Se intervine pentru curățarea zonei și restabilirea situației cu două formații de lucru ale SGA Dolj și 20 ofițeri ISU. Sunt mobilizate utilaje (încărcător și două basculante) atât ale SGA Dolj cât și ale autorităților locale (2 buldoexcavatoare).

Se recomandă autorităților locale să întreprindă prin serviciile de voluntari, măsuri preventive de curățare a șanțurilor și rigolelor, să verifice și să îndepărteze  plutitorii din zona secțiunilor podurilor și podețelor pentru reducerea efectelor inundațiilor cu caracter local.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata